''οι φαρμακευτικες εταιρειες πρεπει και να επενδυσουν στην ελλαδα''...

07:46 30/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Σαφές και αυστηρό μήνυμα προς τις φαρμακοβιομηχανίες έστειλε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής...
στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Χαράσσοντας το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα», καλώντας τες να αντιληφθούν τον μείζονα και αναγκαίο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη της χώρας. Ανέφερε, δε, ενδεικτικά, ότι τα… blockbusters σκευάσματα της εγχώριας αγοράς επιβάλλεται να παράγονται στην Ελλάδα,
«φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά δημοφιλή ευπώλητα καρδιολογικά και νευρολογικά φάρμακα μεγάλων εταιριών – σημειωτέον ότι πέρυσι διατέθηκαν περισσότερα από 90 εκατ. τεμάχια καρδιολογικών φαρμάκων, ενώ και τα νευρολογικά ξεπέρασαν τα 70 εκατ. τεμάχια.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επενδύσουν και να πάψουν να βλέπουν τη χώρα μόνον ως καταναλωτή. Το φάρμακο πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο και έχει όλες τις προϋποθέσεις, αφού η χώρα διαθέτει και κορυφαίους επιστήμονες και υλικό. Για παράδειγμα τα δύο φάρμακα που είναι πρώτα σε κατανάλωση θα πρέπει να παράγονται στην Ελλάδα. Καλούμε τους φορείς να συμβάλλουν στην πράξη» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων ότι το επερχόμενο μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής «θα είναι πιο αποτελεσματικό σε ότι αφορά στην πρόσβαση του πολίτη αλλά και αποδοτικό στην ελληνική οικονομία η οποία έχει υποφέρει από τη διαχείριση του φαρμάκου». Υπενθύμισε, μάλιστα, για μια ακόμη φορά, το «πάρτι που γινόταν, την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση φαρμάκων σαν να ήταν η Ελλάδα μία χώρα με πληθυσμό 40 εκατ. και το τζίρο των εταιρειών των 40 δις ευρώ με μηδενικές αποδόσεις για το κράτος» για να ζητήσει στη συνέχεια από τις φαρμακευτικές εταιρίες «συνεργασία και συνεννόηση» και σε καμία περίπτωση «αντιδικία».

Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει σταθερό περιβάλλον στην πολιτική των τιμών όπως και την αλλαγή στον υπολογισμό του rebate (υποχρεωτική έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ βάσει του τζίρου των εταιριών) με βάση τον όγκο και την κατανάλωση των σκευασμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα