Νέος πτωχευτικός κώδικας. ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους;

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριο Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανέδειξε τα σημεία του νομοσχεδίου για το Νέο Πτωχευτικό Κώδικα που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ταλαιπωρηθεί σε μεγάλο βαθμό, τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την κρίση του κορωνοϊού.

Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 

Οικονομολόγος 

Παράλληλα

κατέθεσε τις προτάσεις του Ε. Ε. Α προκειμένου να υπάρξει μια πραγματική δεύτερη ευκαιρια σε όσους χωρίς δόλο έχουν φτάσει στο χείλος της πτώχευσης.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηαθανασου οι μικρομεσαιοι επιχειρηματιες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτελούν τα μεγάλα θύματα της 10ετους οικονομικής κρίσης και τωρα της κρίσης της πανδημίας και έχουν βρεθεί πλέον σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Πολλοί ουσιαστικά πτωχευσαν, απλά δεν υπήρξε και η τυπική διαδικασία – επιβεβαίωση λόγω των πολλών χρονοβόρων διαδικασιών και του άναρχου τοπίου που επικρατούσε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α το νομοσχέδιο χρήζει βελτιώσεων με τις κυριότερες να είναι οι ακολουθες:

1. Με την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με χρέη άνω των 30.000€, να κάνουν αμέσως αίτηση πτώχευσης, διαφορετικά θα έχουν σοβαρές αστικές και ποινικές ευθύνες. Το Ε.Ε.Α προτείνει το ποσό αυτό να ανέλθει στις 150.000€.

2. Με δεδομένο ότι υποκείμενο πτώχευσης γίνεται γενικά οποίος έχει χρέη που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, το Ε.Ε.Α ζήτησε να ληφθεί ειδική μεριμνα ώστε η ατομικη επιχείρηση να μην ακολουθεί υποχρεωτικά την πτώχευση του φυσικού προσώπου.

3. Αναφορικά με την έγκαιρη προειδοποίηση και την υποστήριξη από την πλευρά των επιμελητήριο, θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση, ώστε τα επιμελητήρια να μπορέσουν να ανταποκριθούν και σ’ αυτό το ρόλο.

4. Σχετικά με τη 2η ευκαιρία, ζηαιτησης πτώχευσης ζητείται αναμονή 4 ετών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης πτώχευσης. Η πρόταση του Ε.Ε.Α είναι αυτό το διάστημα να μειωθεί σε 1 έτος το μέγιστο. Επίσης, 2η ευκαιρία για όλες τις εκκρεμείς πτωχευσεις χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

5. Για πρώτη φορά στην πτωχευτική περιουσία, εισάγεται το μεταπτωχευτικο εισόδημα και συγκεκριμένα ότι υπερβαίνει τα 540€. Αυτό το εισόδημα θα πρέπει να ανέλθει στα 1.000€ ανά άτομο, για να επιτευχθεί η αποφυγή της αδηλωτης εργασίας.

6. Δεν πρέπει να δίνεται το δικαίωμα σε μια μικρή ομάδα πιστωτών να επιβάλει τους όρους της πτώχευσης. Το ποσοστό του 60% να ανέλθει στο 75% κατ’ ελάχιστον.

7. Η πρώτη κατοικία εντάσσεται πλέον στην πτωχευτική περιουσία, ενώ κανονικά θα πρέπει να προστατεύεται.Το Ε.Ε.Α θεωρεί αδιανόητο να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους άνθρωποι που το υποθηκευσαν προκειμένου να πάρουν ένα δάνειο για να στηρίξουν την επιχείρηση τους. Το όριο αξίας της πρώτης κατοικίας που πρέπει να προστατεύει ο νόμος, πρέπει να φτάνει το λιγότερο τις 200.000 €.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανάμεσα στα άλλα τονισε:Υπάρχει πρόβλεψη τι θα γίνει για όσους χάσουν τελείως τις περιουσίες τους; Πώς θα επιβιώσουν; Άρα χρειάζεται μια γενναία κοινωνική πολιτική, για να μην διαταραχτεί περαιτέρω η οικονομία και η κοινωνική συνοχή.

The post Νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Ταφόπλακα για τους μικρομεσαίους; appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα