Νεο 'οχι' της βρετανιας στην ενισχυση του δντ

Αντίθετη στην ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με κεφάλαια περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της ΕΕ, εμφανίστηκε εκ νέου η Βρετανία κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των «27». Επί τάπητος τέθηκε το θέμα των διμερών...
δανείων προς το ΔΝΤ, με στόχο την αύξηση των κεφαλαίων που «επιστρατεύονται» για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά 200 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο έλληνας υπουργός
Οικονομικών σημείωσε ότι σε αυτούς που συνεισφέρουν στο Ταμείο δεν συμπεριλαμβάνονται οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

To Λονδίνο θέλει να εξετάσει το θέμα στο πλαίσιο της G20.

Επί τάπητος τέθηκε και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερα για την οριστικοποίηση της νέας συνθήκης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).
Όπως ανέφερε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ, η Βρετανία αρνήθηκε να δεσμευτεί για ενίσχυση στο ΔΝΤ.

Το Λονδίνο αντέτεινε πως επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα «στο πλαίσιο της G20».

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί από το Μάρτιο του 2012. Όπως είπε, το νέο Σύμφωνο για την σταθερότητα στην ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με τη συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Στη Σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία η Βρετανία διαφοροποιήθηκε από τα σχέδια των χωρών της Ευρωζώνης για αυστηροποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά το ΔΝΤ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, τα μέλη της Ευρωζώνης θα διαθέσουν το 75% του συνολικού πακέτου για την ενίσχυση του ΔΝΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα συμπληρωθεί από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αρκετές χώρες δεν έχουν διευκρινίσει ακόμα τα ποσά που θα διαθέσουν.

Η Γερμανία έχει πει ότι θα δώσει έως 45 δισ. ευρώ, μόνο, όμως, εφόσον υπάρξει συνεισφορά και από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ.

Το Βέλγιο θα δώσει 9,5 δισ. ευρώ, η Ολλανδία έως 17 δισ. ευρώ, η Σλοβακία 1,53 δισ. ευρώ και από τις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ αλλά όχι του ευρώ, η Πολωνία θα δανείσει 6,3 δισ. ευρώ και η Σουηδία έως 11,2 δισ. ευρώ περίπου.

«Τεχνικός» ο ρόλος της EKT

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, επέμεινε στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα περιοριστεί σε έναν τεχνικό ρόλο σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτι
Keywords
Τυχαία Θέματα