Νεες κυρωσεις εε και ηπα σε ιραν και συρια

12:26 2/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών διεύρυναν σήμερα τις κυρώσεις τους εναντίον του Ιράν λόγω του επίμαχου πυρηνικού προγράμματός του, προσθέτοντας 180 εταιρείες και αξιωματούχους στον κατάλογο αυτών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και στους οποίους έχουν...
απαγορευθεί τα ταξίδια στο εξωτερικό. α ονόματα θα αποκαλυφθούν την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες,
οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε «ισχυρές» επιπλέον κυρώσεις σε νέους τομείς, «περιλαμβανομένης της ενέργειας», με στόχο το στρατηγικό πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, διευκρίνισε ένας διπλωμάτης.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει ήδη παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ιρανικών επιχειρήσεων και από τον Ιούλιο του 2010 επιβάλλει απαγόρευση των νέων επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ΕΕ εργάζεται με εταίρους για την περίπτωση επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν

O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί με τους εταίρους της για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε έλλειψη, αν επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν.

«Εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό», δήλωσε ο Ζιπέ προς τους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις που να αφορούν το ιρανικό πετρέλαιο.

«Η Ελλάδα έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες, πρέπει να τις λάβουμε υπόψη και να εργαστούμε με τους διάφορους εταίρους ώστε η διακοπή των παραδόσεων (πετρελαίου) από το Ιράν να αντισταθμιστεί με αύξηση της παραγωγής σε άλλες χώρες. Είναι κάτι απολύτως δυνατό», πρόσθεσε ο Ζιπέ.

Χαιρετίζουν τις κυρώσεις οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε σήμερα τις ενισχυμένες κυρώσεις που ανακοίνωσε η ΕΕ κατά του Ιράν και της Συρίας, εκτιμώντας ότι αντανακλούν την «αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας» απέναντι σε αυτές τις δύο χώρες.

«Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ασκήσει πίεση σε αυτά τα καθεστώτα για να τεθεί τέρμα στις απαράδεκτες πράξεις τους, καθώς και το γεγονός ότι είναι έτοιμη να εξετάσει και άλλα μέτρα στο μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Καταγγελίες προς Ιράν και Συρία

Την ίδια στιγμή, Βρετανοί διπλωμάτες κατηγόρησαν σήμερα την κυβέρνηση του Ιράν ότι βοηθάει το κατασταλτικό έργο της κυβέρνησης της Συρίας, ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζητούν την επιβολή νέων και περισσότερων κυρώσεων πέραν της Τεχεράνης και στη Δαμασκό.

Η Βρετανία μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία στην Τεχεράνη απέσυρε τους διπλωμάτες της από το Ιράν. Μάλιστα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Λονδίνο η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους στην Τεχεράνη.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ όσων συμβαίνουν στο Ιράν και όσων συμβαίνουν στη Συρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασι
Keywords
Τυχαία Θέματα