Νεες απεργιες στην πορτογαλια...

Με απεργίες στις αεροπορικές μεταφορές, στην αποκομιδή των απορριμμάτων στη Λισαβόνα και στις υπηρεσίες λεωφορείων της πρωτεύουσας και των νότιων προαστίων της κλείνει το 2013 στην Πορτογαλία...

Τα σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας και οι κάδοι ξεχειλίζουν παρά το ότι οι απεργοί έχουν εξασφαλίσει μια ελάχιστη υπηρεσία ασφαλείας και σχέδια έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργοποιηθεί από τις δημοτικές αρχές πολλών συνοικιών της πόλης.
Η απεργία
των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων της Λισαβόνας άρχισε στις 23 Δεκεμβρίου και πρόκειται να συνεχισθεί ως τις 5 Ιανουαρίου. Οι μισθωτοί αυτοί υπάλληλοι του δήμου αντιτίθενται στη μεταβίβαση των υπηρεσιών τους στους δήμους των συνοικιών και φοβούνται πως μεσοπρόθεσμα θα ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων.
Ο δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η αναδιοργάνωση της εργασίας δεν θα επηρεάσει το καθεστώς των μισθωτών, δήλωσε πως η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί πριν από τις 10 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων, οι εργαζόμενοι της εταιρείας προσωπικού εδάφους Groundforce, η οποία δραστηριοποιείται στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο και της Μαδέρας, απεργούν και σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για την αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας στους κόλπους της επιχείρησής τους.
Ορισμένες πτήσεις από τη Λισαβόνα πρόκειται να έχουν μικρές καθυστερήσεις, αλλά θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια, σύμφωνα με την εθνική αεροπορική εταιρεία TAP.
Μια άλλη απεργία στις αερομεταφορές, αυτή των 43 πιλότων της EasyJet που έχουν την έδρα τους στη Λισαβόνα, προκαλεί προβλήματα στις πτήσεις προς τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και το Λίβερπουλ. Ωστόσο «οι περισσότερες από τις πτήσεις που είναι προγραμματισμένες για τις 31 Δεκεμβρίου και για την 1η Ιανουαρίου δεν θα επηρεαστούν», διαβεβαιώνει η βρετανική εταιρεία.
Οι πιλότοι της EasyJet πραγματοποιούν τετραήμερη απεργία ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και σεβασμό της πορτογαλικής νομοθεσίας.
Όσον αφορά τις οδικές συγκοινωνίες, οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Λισαβόνας και των νότιων προαστίων της πρόκειται να κάνουν στάση εργασίας σήμερα από τις 18:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) και να απεργήσουν αύριο Πρωτοχρονιά όλη την ημέρα για να καταγγείλουν τις μισθολογικές περικοπές με στόχο τους δημοσίους υπαλλήλους που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του 2014.
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας πολλαπλασιάσθηκαν φέτος στην Πορτογαλία, η οποία έχει δεσμευθεί να τα εφαρμόσει σε αντάλλαγμα για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 78 δισ. δολαρίων.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
απεργιες, πορτογαλια, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, πορτογαλια, σταση εργασιας, απεργια, εταιρεία, tap, easyjet, συγκοινωνιες, ελλαδα, Πρωτοχρονιά, διαδηλωσεις, δημοτικες εκλογες 2010, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2010 δημοτικες, βερολινο, εδρα, εθνικη, προγραμμα, πτησεις, ωρα, easyjet, δρομολογια, εταιρεία, υπηρεσια, υπηρεσιες, λιβερπουλ, λισαβονα, μαδριτη, προβληματα, σχεδια, οδηγοι, πηγες, tap
Τυχαία Θέματα