Τα 10 αυτοκίνητα που ξεχωρίσαμε -και γιατί- το 2013

15:36 31/12/2013 - Πηγή: TNSite

MERCEDES CLA. Αστέρι με τα όλα της.

Οι σπορτίφ αναλογίες της CLA κόβουν την ανάσα και η δυναμική της σχεδιαστική γλώσσα, όπου συνδυάζονται οι κυρτές και οι κοίλες επιφάνειες, δημιουργούν την άκρως χαρακτηριστική εμφάνιση αυτού του τετραθέσιου coupe. Είναι δε από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα σεντάν μοντέλο φαίνεται, και είναι, πιο σπορτίφ από ένα πεντάθυρο χατς μπακ.

Το πίσω μέρος τονίζει το πλάτος και εκπέμπει

δύναμη και αγωνιστική διάθεση. Το ελαφρώς καμπύλο περίγραμμα της οροφής και η ευδιάκριτη, χαρακτηριστική κλίση του πίσω παρμπρίζ προσδίδουν στην CLA ένα χαρακτήρα coupe ακόμη και όταν την κοιτάει κανείς από πίσω.

Στο εσωτερικό δημιουργείται επίσης μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση ποιότητας από τη σχεδιαστική γλώσσα, την επιλογή υλικών υψηλής ποιότητας και τους διαθέσιμους συνδυασμούς τους. Όλες οι διακοσμητικές επιφάνειες είναι γαλβανισμένες, δημιουργώντας την αίσθηση μεταλλικού φινιρίσματος.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1.595 κ.ε. Τurbo - ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 122 ίπποι - ΤΙΜΗ. Από 27.735 ευρώ (με απόσυρση).

Alfa Romeo 4C. Η Ιταλίδα καλλονή

Ανέκαθεν η Alfa Romeo ήταν μια εταιρία το όνομα της οποίας ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τον απαράμιλλο σχεδιασμό, τις εξαιρετικές επιδόσεις και την απίστευτη συμπεριφορά που είχαν τα αυτοκίνητά της στο δρόμο. Ακόμη και στις δύσκολες εποχές της φίρμας.

Το 4C, είναι το αυτοκίνητο που επαναφέρει την εταιρία στις ρίζες της και κάνει τους απανταχού «Αλφίστι» να ονειρεύονται. Γιατί το 4C, δεν είναι ένα ακόμη αυτοκίνητο παραγωγής. Είναι μια μηχανή που παράγει μόνο ηδονή.

Οι συμπαγείς διαστάσεις του 2θέσιου καθαρόαιμου το καθιστούν μοναδικό έναντι των ανταγωνιστών του: είναι μόλις κάτω από τα 4 μέτρα σε μήκος ενώ η εξέλιξη του εξωτερικού της 4C οικοδομήθηκε πάνω στο διπλό άξονα της αεροδυναμικής και της μηχανολογικής αρτιότητας. Γι' αυτόν το λόγο, όλα πάνω στο αυτοκίνητο συγκλίνουν σε μια παράμετρο: Τις επιδόσεις.

Ο τοποθετημένος στο κέντρο νέος 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1750 Turbo με τους 240 ίππους δίνει μέγιστη ταχύτητα 258 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1750 κ.ε. Turbo - ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 240 ίπποι. -ΤΙΜΗ. Πάνω από 80.000 ευρώ

Honda Civic 1.6 i-DTEC. Εξαιρετική επιλογή ντίζελ

Με δεδομένο ότι τα τρία στα τέσσερα αυτοκίνητα που πωλούνται στην –ισχνή- ελληνική αγορά είναι ντίζελ, το Honda Civic 1.6 i-DTEC προβάλει ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της αγοράς. Ο νέος ντιζελοκινητήρας της Honda είναι 1.6 λ. αποδίδει 120 άλογα και έχει μικτή κατανάλωση 3,9 λίτρα στα 100 χλμ.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. Ντίζελ, 1597 κ.ε. Turbo - ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 120 ίπποι. - ΤΙΜΗ. 20.970 ευρώ ( με απόσυρση)

Volvo V40 Cross Country D2. Σε πάει παντού και συμφέρει

Το στιβαρό design του Volvo V40 Cross Country περιλαμβάνει Τα προστατευτικά καλύμματα για το αμάξωμα, οι μεγαλύτερες ζάντες και τα ελαστικά, και το αυξημένο ύψος αμαξώματος, αφενός προσδίδουν στιβαρότητα στην εικόνα που αποπνέει το V40 ενώ συγχρόνως κάνουν πιο βατούς τους αυλακωμένους χωματόδρομους και το ανώμαλο έδαφος.

Το Volvo V40 Cross Country προσφέρει κορυφαία στην κατηγορία του ασφάλεια, χρησιμοποιώντας μια σειρά από πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως αυτορρυθμιζόμενο σύστημα cruise control (ACC), αερόσακο για τους πεζούς, σύστημα ανίχνευσης πεζών, το οποίο φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο αν υπάρχει κίνδυνος να παρασύρει πεζό, και σύστημα City Safety, το οποίο φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο σε ταχύτητες έως 50 km/h αν κινδυνεύει να προσκρούσει στο προπορευόμενο όχημα. Αποτελούν όλα μέρος του IntelliSafe, της ολοκληρωμένης προσέγγισής μας για την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Η πιο οικονομική – από πλευράς τιμής- έκδοση για το V40 Cross Country στην ελληνική αγορά είναι η D2, αυτή με τον κινητήρα ντίζελ του 1.6 λ.. Το συγκεκριμένο μοτέρ αποδίδει 115 ίππους, διαθέτει τεχνολογία Start/Stop και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας –προς το παρόν τουλάχιστον- μιας και οι εκπομπές ρύπων είναι 99 γραμμάρια CO2 στο χιλιόμετρο. Με το μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων το αυτοκίνητο αναπτύσσει τελική ταχύτητα 185 χλμ./ώρα, επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 11,9 δευτερόλεπτα, ενώ η μικτή κατανάλωση είναι μόλις 3,8 λίτρα στα 100 χλμ.

Κορυφαία έκδοση του μοντέλου η Τ5 AWD με το μοτέρ βενζίνης των 2.5 λ., με 254 ίππους και κίνηση σε όλους τους τροχούς.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. Ντίζελ, 1560 κ.ε. Turbo -ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 115 ίπποι. -ΤΙΜΗ. Από 22.900 (με απόσυρση)

Renault Clio 1.5 dCi 90hp EXPRESSION. Όπως πρέπει να είναι ένα supermini

Μοντέρνο, δυναμικό, τεχνολογικά προηγμένο. Αυτό είναι το τρίπτυχο μέσα στο οποίο κινείται το νέο Renault Clio και σε συνδυασμό με τις ελκυστικές τιμές έχει καταφέρει να στρέψει επάνω του τους προβολείς.

Με δεδομένη την μεταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας του αγοραστικού κοινού στα μοντέλα ντίζελ, η έκδοση 1,5 dCi με τους 90 ίππους μοιάζει η πλέον ενδιαφέρουσα, με δεδομένο μάλιστα ότι η τιμή της δεν ξεπερνά τις 14.000 ευρώ και μάλιστα με πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό.

Το αποκλειστικά πεντάθυρο Renault Clio είναι πλέον από τα μεγαλύτερα μοντέλα της μικρής κατηγορίας, δεδομένου ότι το μήκος του ξεπερνά τα 4 μ. Μοντέρνο και εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του Clio, ιδιαίτερα στις εκδόσεις με τη διχρωμία ενώ τα φώτα πέφτουν στην οθόνη αφής του συστήματος infotainment στο κέντρο του ταμπλό, αλλά και στον πίνακα οργάνων.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. Ντίζελ, 1461 κ.ε. Turbo -ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 90 ίπποι. -ΤΙΜΗ. 14.818 (με απόσυρση)

Opel ADAM. Φτιάξτο όπως το θέλεις

Μια σειρά από εμπνευσμένους συνδυασμούς χρωμάτων προσελκύουν την προσοχή των υποψηφίων αγοραστών. Πρώτα επιλέγετε έκδοση: ADAM JAM, ADAM GLAM ή ADAM SLAM. Στη συνέχεια, μπορείτε να αλλάξετε ένα τεράστιο φάσμα λεπτομερειών. Γιατί ADAM σημαίνει προσωπικό στυλ και μοντέρνα σχεδίαση. Ένα αυτοκίνητο πόλης που παίρνει ζωή εκφράζοντας απόλυτα την προσωπικότητά σας. Οι δυνατότητες εξατομίκευσης είναι σχεδόν απεριόριστες με το ADAM. Η επιλογή είναι δική σας, αφού μπορείτε να διαμορφώσετε το ADAM σας όπως ακριβώς το θέλετε.

Βεβαίως, όταν μιλάμε για το ADAM, δεν μιλάμε μόνο για εμφάνιση. Αυτό το μίνι αυτοκίνητο πόλης διαθέτει χαρακτηριστικά οδήγησης που ταιριάζουν σε έναν σύγχρονο κόσμο τεχνολογίας. Υποβοήθηση στάθμευσης, εύκολο σύστημα διεύθυνσης και πλήρης έλεγχος της θερμοκρασίας είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά του.

Όσον αφορά τώρα στον τομέα των κινητήρων, το ADAM διατίθεται με δύο μοτέρ βενζίνης χωρητικότητας 1,2 και 1,4 λίτρων που αποδίδουν 70 και 100 ίππους αντίστοιχα και συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο πέντε ταχυτήτων και σύστημα start&stop.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.2 και 1.4 λ. - ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 70 ίπποι – 100 ίπποι.- ΤΙΜΗ. Από 12.036 ευρώ

Audi A3 Sport Sedan. Για γρήγορους οικογενειάρχες.

Μέχρι πρόσφατα, τα σεντάν μοντέλα θεωρούνταν –και όχι άδικα- μάλλον γεροντίστικά. Και αν η τελευταία λέξη σας κάθεται βαριά την παίρνω πίσω και κάνω λόγο για συντηρητικά.

Τελευταία όμως, υπάρχουν κάποια σεντάν, που αν μη τι άλλο ξεφεύγουν εντελώς από αυτή την γενική θεώρηση και έρχονται να ικανοποιήσουν τις οικογενειακές ανάγκες των ανθρώπων εκείνων που και φαίνονται και είναι νέοι.

Η εξωτερική σχεδίαση του Audi A3 Sport Sedan έχει σπορ σχεδιαστική γραμμή, με κύρια χαρακτηριστικά την ακρίβεια και εκφραστικότητα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Η πιο ενδιαφέρουσα έκδοση, από πλευράς κινητήρα, για την ελληνική αγορά είναι οαυτή με τον 1.4 TFSI τεχνολογίας COD (Cylinder On Demand) με ισχύ 140 hp και ροπή 250 Nm. Σε χαμηλά φορτία του κινητήρα, το σύστημα απενεργοποιεί τους δύο κυλίνδρους επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα μικρότερες καταναλώσεις. Η κατανάλωση μικτού κύκλου είναι μόλις 4,7 λίτρ. / 100 χλμ.ενώ το αυτοκίνητο επιταχύνει από στάση στα 100 χ.λ.ω σε 8,4’’με τελική ταχύτητα τα 217 χ.λ.ω.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1.4 λ. TFSI - ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 140 ίπποι. -ΤΙΜΗ. Από 23.040 € (με απόσυρση)

TOYOTA RAV4 2.0 AWD Live 151 PS. Μας αρέσουν τα SUV

Η τελευταία γενιά του RAV4, εναρμονίζεται πλήρως με τις σχεδιαστικές φόρμες που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια η ιαπωνική φίρμα. Στην αγορά διατίθεται σε εκδόσεις, τόσο με κίνηση σε όλους τους τροχούς όσο και με κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς. Οι εκδόσεις AWD συνοδεύονται από κινητήρες βενζίνης 2.0 λίτρων με 151 ίππους και μοτέρ ντίζελ 2.2 λ. με 150 ίππους. Για τις εκδόσεις 4Χ2 ο κινητήρας είναι 2.0 λίτρων ντίζελ με 124 άλογα.

Μπορεί η αγορά του αυτοκινήτου στην Ελλάδα να έχει περιοριστεί δραματικά, όμως το θέμα είναι ότι αν κάποιος θελήσει να αγοράσει σήμερα ένα SUV αυτής της κατηγορίας, είναι δεδομένο ότι η πρώτη –και ίσως και η τελευταία- επιλογή του θα είναι το Toyota RAV4.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1987 κ.ε. - ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 151 ίπποι. -ΤΙΜΗ. 24.808 ευρώ (με απόσυρση)

BMW i3. Το βάζεις στην πρίζα

Το BMW i3 είναι το παγκοσμίως πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της BMW και παράλληλα προσφέρει τεράστιο εύρος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ οχήματος, οδηγού και εξωτερικού κόσμου.

Ο ηλεκτροκινητήρας που κινεί το BMW i3 αποδίδει μέγιστη ισχύ 170 ίππων και μέγιστη ροπή 250 Nm). Η άμεση κινητήρια ισχύς πηγαίνει στους πίσω τροχούς μέσω κιβωτίου μιας σχέσης. Ο ηλεκτροκινητήρας αντλεί ενέργεια από τις κυψέλες ιόντων λιθίου που βρίσκονται κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου.

Το σημαντικά χαμηλότερο κέντρο βάρους του i3 – αποτέλεσμα τοποθέτησης των μπαταριών χαμηλά και στο κέντρο – και η ομοιόμορφη κατανομή βάρους συμβάλλουν στην ευέλικτη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Η μπαταρία προσδίδει στο αυτοκίνητο αυτονομία σε καθημερινές συνθήκες 130 – 160 χλμ. μετά από πλήρη φόρτιση σε μία συμβατική, οικιακή ηλεκτρική πρίζα, επιτοίχιο πίνακα BMW i Wallbox ή δημόσιο σταθμό φόρτισης.

Και αν κάποιος πιστεύει ότι το i3 υπολείπεται σε επιδόσεις, δεν έχει παρά να διαβάσει τα στοιχεία του κατασκευαστή: επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 7,2 δευτερόλεπτα, επιτάχυνση εν κινήσει από 80 σε120 χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 150 χλμ./ώρα

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. Ηλεκτρικός - ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. 170 ίπποι. - ΤΙΜΗ. 36.150 ευρώ

SKODA RAPID. Αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω

Τα σεντάν μοντέλα όχι απλώς δεν ήταν ψηλά στη λίστα των αυτοκινήτων που μου αρέσουν, αλλά είχα και μια απέχθεια γι’ αυτά. Παρ’ ότι πέρασα τα πρώτα …ήντα, εξακολουθώ να βλέπω τα σπορτίφ μοντέλα με απεριόριστη λατρεία. Ίσως γιατί μου θυμίζουν τα νιάτα μου.

Παρ’ όλα αυτά πάντως, δεν μπορώ παρά να βγάλω το καπέλο σε κάποια μοντέλα που αν μη τι άλλο προσφέρουν πολλά, χωρίς η τιμή τους να είναι απαγορευτική. Όπως το Skoda Rapid. Στην έκδοση με τον κινητήρα βενζίνης 1.2 λ. (86 ίπποι) αποτελεί εξαιρετική πρόταση, δεδομένου ότι αγοράζεις ένα μεσαίο μοντέλο, πλούσιο σε χώρους, με πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού, γερμανική ποιότητα κατασκευής, απροβλημάτιστη συμπεριφορά στο δρόμο και όλα αυτά με μόλις 11.990 ευρώ.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ. 1.2 λ. -ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ 82 ΙΠΠΟΙ - ΤΙΜΗ. Από 11.990 ευρώ

News247

Keywords
αυτοκινητα, alfa romeo 4c, alfa romeo, honda civic, τελη κυκλοφοριας 2016, renault clio, audi a3, mercedes, cla, εμφάνιση, τιμη, αποσυρση, alfa, turbo, χλμ, honda, cross, design, volvo, city, συγκεκριμένο, dci, renault, adam, jam, slam, σημαίνει, στυλ, sport, sedan, audi, tfsi, cod, ισχύ, rav4, live, suv, ελλαδα, toyota, bmw, ηλεκτρικος, rapid, skoda, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, cla, rapid, φτιαξτο, το θεμα, αλογα, αυτοκινητο, ζαντες, ηδονη, θεμα, υψος, alfa, alfa romeo, audi, honda, sport, volvo, αγορα, αξιζει, γινεται, γλωσσα, δεδομενο, δυναμη, δημοσιο, δικη, δυναμικο, διπλο, εδαφος, ευκολο, ευρω, υπαρχει, ελαστικα, ενεργεια, εμφάνιση, εξελιξη, εποχες, ερχονται, εταιρια, τεχνολογια, ζωη, ιαπωνικη, εικονα, ισχυς, εκδοσεις, κινηση, κυρια, κλιση, κυψελες, λεφτα, λογο, μηκος, μινι, μοντελα, μοτερ, μπορειτε, νιατα, ντιζελ, οθονη, οθονη αφης, ονομα, οχημα, πεζο, ποιοτητα, ροπη, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, στυλ, συγχρονο, τιμη, τρια, ισχύ, φαινονται, φιρμα, χλμ, adam, ασφαλεια, audi a3, city, cod, cross, dci, design, εκπομπες, jam, honda civic, ιδιαιτερα, μοιαζει, rav4, renault, renault clio, skoda, sedan, σημαίνει, slam, suv, tfsi, turbo
Τυχαία Θέματα