Να μην πωληθει το... "σκοπευτηριο της καισαριανησ" ζητα ο... γιαννης μιχελακης

18:30 29/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και...
Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο κατέθεσε επερώτηση ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης με θέμα ...Δεν πρέπει να πωληθεί το Σκοπευτήριο Καισαριανής, ένας τόπος αδιαμφισβήτητης
ιστορικής μνήμης.

Ο κ.Μιχελάκης αναφέρει:

Γιάννης Μιχελάκης

Κύριοι Υπουργοί,

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί υπαγωγής του χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Η παραπάνω είδηση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, τις εύλογες και δικαιολογημένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι το Σκοπευτήριο Καισαριανής αποτελεί ένα χώρο αδιαμφισβήτητης ιστορικής μνήμης, αφού εκεί εκτελέστηκαν εκατοντάδες αντιστασιακοί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Έμπρακτη αναγνώριση της ξεχωριστής σημασίας και του ιδιαίτερου συμβολισμού που χαρακτηρίζει το χώρο αυτό, αποτέλεσε η πραγματοποίηση των εγκαινίων του μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών στις 24 Ιουνίου 2005 από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Άλλωστε για το λόγο αυτό στην υπ’ αριθμ. 2455 σχετική ερώτησή μου, την οποία είχα καταθέσει στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου 2012 με αφορμή την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής του Σκοπευτηρίου, επισήμανα την ανάγκη απόδοσης του χώρου αυτού στο Δημόσιο προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Περαιτέρω στην ίδια ερώτηση τόνιζα την ανάγκη αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου του Σκοπευτηρίου μέσα από τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και άθλησης, με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην από 16 Οκτωβρίου 2012 απάντησή του στην παραπάνω ερώτησή μου, αναγνωρίζει ρητά το χαρακτηρισμό του χώρου του Σκοπευτηρίου ως ιστορικού τόπου.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο χώρος του Σκοπευτηρίου Καισαριανής χαρακτηρίζεται από έναν ξεχωριστό συμβολισμό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη νεότερη ελληνική ιστορία, γεγονός που καθιστά απαράδεκτη κάθε συζήτηση περί διάθεσής του για άλλο σκοπό.

Υπό το πρίσμα αυτό πάγιο αίτημα του Δήμου Καισαριανής και των κατοίκων της είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Σκοπευτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, όπως πραγματικά αρμόζει σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής μνήμης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
Αληθεύουν οι πληροφορίες περί επικείμενης πώλησης των παραπάνω χώρων, και εάν ναι, ποιοι ακριβώς είναι αυτοί ;
Ποια μέτρα θα λάβετε για την πλήρη διαφύλαξη του ιστορικού χαρακτήρα του Σκοπευτηρίου Καισαριανής ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα