Μμε και οικονομικη κριση...

11:08 18/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Αγαπητό Fimotro,
Η ιστορική γαλλική εφημερίδα '' Libération '' στην χθεσινή έντυπη, αλλά και ηλεκτρονική της έκδοση δημοσίευσε ρεπορτάζ, έντονου προβληματισμού, σχετικά με τις δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στον Ευρωπαϊκό τύπο. Ο...
τίτλος του άρθρου χαρακτηριστικός: '' Ευρώπη: η κρίση πετάει στο δρόμο τα ΜΜΕ ''.
Η δημοσιογράφος Isabelle
Hanne παρουσιάζει αρχικά τις τρεις σημαντικότερες αιτίες του κακού: την πολιτική λιτότητας, την πτώση της διαφήμισης, την ψηφιακή δημοσιογραφία. Στη συνέχεια αναφέρεται στις 5000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στην Ισπανία από το 2008, γεγονός που έχει κατακρημνίσει το δημοσιογραφικό κλάδο. Όσο για την Ιταλία, η δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι περικοπές των επιχορηγήσεων στον τύπο, αυτή τη στιγμή, απειλούν την βιωσιμότητα 100 εφημερίδων.
Το άρθρο αναφέρεται και στα προβλήματα που υπάρχουν στον τύπο και στην Ελλάδα και παρουσιάζει συγκεκριμένα την περίπτωση της '' Ελευθεροτυπίας '' και της '' Απογευματινής '',αλλά και του ΑΛΤΕΡ και βεβαίως τις δυσκολίες του ΔΟΛ. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά : '' Τα τελευταία 2 χρόνια, τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στη δίνη μιας οικονομικής θύελλας και η μόνη σανίδα σωτηρίας μοιάζει να είναι η υπαγωγή στο άρθρο 99 ''. Γίνεται επίσης αναφορά στα προβλήματα των αμερικανικών ΜΜΕ, προβλήματα που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν και έρευνες δείχνουν ότι από το 2007 οδηγήθηκαν στο κλείσιμο 15 εφημερίδες, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια το ένα τρίτο των επαγγελματιών δημοσιογράφων έχει χάσει τη δουλειά του, οι 11000 δε από αυτούς, έχουν απολυθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Στο τέλος η Ιsabelle Hanne βγάζει κάποια συγκεντρωτικά συμπεράσματα που αποτελούν και γενικότερη ευρωπαϊκή τάση αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες προσπαθούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους, επιστρέφοντας ξανά στην παραδοσιακή μορφή της εφημερίδας. Τονίζεται δε και ο ρόλος του διαδικτύου στην πτώση της αγοράς των εφημερίδων , πτώση που παρατηρείται παντού στην Ευρώπη, με συχνότατη παρενέργεια τη στροφή των διαφημιστών στη φθηνότερη διαφήμιση μέσω διαδικτύου.
Keywords
Τυχαία Θέματα