''μηδενικη αναπτυξη και ανεργια 29,3% το 2014''...

...ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία στο 29,3% αναμένει για το 2014 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)...

Στην τετραμηνιαία έκδοσή του «Οικονομικές εξελίξεις», το ΚΕΠΕ προβλέπει για φέτος ύφεση 3,55%, ηπιότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, καθώς, όπως λέει, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βαίνει προς πορεία εξόδου από την ύφεση. Τον Ιούνιο, προέβλεπε ύφεση 4,1% περίπου για το 2013 και ύφεση 0,55% για το 2014.
«Η ευμενής αναθεώρηση των προβλέψεών μας κατά μισή ποσοστιαία
μονάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες του περασμένου Ιουνίου καταδεικνύει ότι επιταχύνεται η μετάβαση της οικονομίας στη νέα της ισορροπία», αναφέρεται στην έκθεση.
Πρόκειται για τη δεύτερη θετική αναθεώρηση από ερευνητικό ινστιτούτο από την περασμένη εβδομάδα, όταν και το ΙΟΒΕ άλλαξε επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για τη φετινή ύφεση στο 4,2%, εναρμονίζοντας τις προβλέψεις του με αυτές των διεθνών δανειστών της χώρας.

Στην έκθέση του το ΚΕΠΕ υποστηρίζει πως υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις για πιθανή έναρξη μιας πορείας εξόδου της οικονομίας από την ύφεση, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να προδιαγραφεί πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό και πότε η οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης. Παρά τις θετικές ενδείξεις για σύντομο τερματισμό της ύφεσης, οι προβλέψεις του κέντρου για την ανεργία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και βελτιωμένες κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 27,6% φέτος και θα εκτιναχθεί στο 29,3% την επόμενη χρονιά. Όπως εξηγεί το ΚΕΠΕ, τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και τις συνεχιζόμενης λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές καταναλωτή, το ΚΕΠΕ προβλέπει αρνητικό πρόσημο, λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης και της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Ο εναρμονισμένος αποπληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -0,28% φέτος και στο -0,31% τον επόμενο χρόνο.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα