"μεγαλο προβλημα φετος στον τουρισμο"

10:39 6/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Το κείμενο που ακολουθεί δεν πρόκειται για ρεπορτάζ ενός δημοσιογράφου, αλλά για την επίσημη θέση ενός γνωστού στελέχους της τουριστικής αγοράς. Το κείμενο αυτό μάλιστα εκφωνήθηκε επισήμως στα πλαίσια της τακτικής...
γενικής συνέλευσης των μετόχων μιας εταιρείας που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, άρα εκφράζει και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Πρόκειται για τον Χρήστο Παπαδόπουλο, οικονομικό διευθυντή της ΓΕΚΕ, εταιρείας η οποία κατέχει και
διαχειρίζεται το γνωστό αθηναϊκό ξενοδοχείο President.
Ακολουθεί λοιπόν, η ομιλία του κ. Παπαδόπουλου:
«Για την Ελλάδα η τουριστική βιομηχανία είναι ο πιο σημαντικός τομέας ανάπτυξης και απασχόλησης. Προσφέρει 746.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 18% της συνολικής απασχόλησης. Επιδρά συνολικά στην ελληνική οικονομία κατά 35 δις ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας. Μία αύξηση του τουρισμού κατά 10% αντιστοιχεί σε 80.000 θέσεις εργασίας το χρόνο.
Δυστυχώς η πρόγνωση για τον Τουρισμό είναι αρνητική. Η σεζόν άρχισε με πτώση κατά 9,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2012.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης εκτιμά πως οι τουριστικές εισπράξεις μπορεί να μειωθούν έως και 15%, γεγονός που, αν επαληθευτεί, θα συνιστά απώλεια άμεσων εσόδων από τον τουρισμό κατά, περίπου, 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου μειώθηκαν 44,7% φθάνοντας τα 236,9 εκατ. από 307,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2011. Το Φεβρουάριο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 35,3%, φθάνοντας τα 103,7 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι επιπτώσεις προβλέπονται ακόμα χειρότερες. Το κλίμα αβεβαιότητας για την επομένη των εκλογών, που εστιάζεται κυρίως στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, οδηγούν σε μείωση του ρυθμού των κρατήσεων που φθάνει το 50% σε Πελοπόννησο, Κέρκυρα και Κρήτη και το 30% σε Κυκλάδες και Χαλκιδική.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι πάνω από 600.000 κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής» έχουν χαθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο.

Αττική: Κλείνουν ξενοδοχεία, πέφτουν τιμές

Στην Αθήνα και κυρίως στο κέντρο, η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς:

Έκλεισε στις 31 Μαίου 2012 το ξενοδοχείο «Athens Imperial», στην πλατεία Καραϊσκάκη, που διαχειριζόταν μέχρι τώρα η εταιρεία Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ, του ομίλου Δασκαλαντωνάκη.

Πρόκειται για το τρίτο μισθωμένο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, από το οποίο «αποσύρεται» ο όμιλος την τελευταία διετία, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και έχουν οδηγήσει σε παρακμή τον τουρισμό της Αθήνας.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν, επίσης, κλείσει τα ξενοδοχεία «Εσπέρια» στη Σταδίου, «Κάνιγγος 21» στη Χαλκοκονδύλη, το «Jason Prime» στην Αγίου Κωνσταντίνου, κ.ά. Συνολικά το 2011 «αποσύρθηκαν» από την αγορά 18 αθηναϊκά ξε
Keywords
Τυχαία Θέματα