Μεγαλη κομπινα με τα εισιτηρια στις συγκοινωνιες

08:32 22/4/2016 - Πηγή: Fimotro
«Μαύρη τρύπα» 20 έως 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο δημιουργούσε στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας κύκλωμα που δρούσε ακόμα και εντός του Ομίλου του ΟΑΣΑ για περίπου μία δεκαετία πουλώντας εισιτήρια προς... ίδιον όφελος!...

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών το κύκλωμα προκαλούσε σημαντικές
ζημιές στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών και ήδη γίνεται εσωτερικός έλεγχος από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, ενώ παράλληλη έρευνα διεξάγεται και από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Αν και ακόμα δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα για το κύκλωμα, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή εργαζομένων στις μεταφορικές εταιρείες, ενώ θεωρείται ότι δρούσε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας σημαντική «αιμορραγία» εσόδων για τον ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος συνήθιζαν να «αποσύρουν» μεγάλο αριθμό εισιτηρίων, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα (π.χ. ότι ήταν ελαττωματικά) και στη συνέχεια τα διέθεταν σε σημεία πώλησης εντός των σταθμών, εισπράττοντας οι ίδιοι το αντίτιμο. Το πόρισμα δεν αποσαφηνίζει πότε οι επίορκοι ξεκίνησαν τη δράση τους, ωστόσο, επισημαίνει ότι η διαδικασία που εφαρμοζόταν από το 2009 για τον εσωτερικό έλεγχο της διακίνησης και πώλησης εισιτηρίων άλλαξε αυθαίρετα από τον Τομέα Καταμέτρησης την άνοιξη του 2015, με το αιτιολογικό ότι το προσωπικό της εταιρείας δεν επαρκούσε. Η έρευνα στρέφεται κατά κύριο λόγο στη ΣΤΑΣΥ, την εταιρεία λειτουργίας του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ. Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται στις 12 Φεβρουαρίου, όταν από ομάδα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζητήθηκε να γίνει καταγραφή των βιβλίων - εντύπων παραλαβής και πώλησης εισιτηρίων που υπήρχαν στα εκδοτήρια των σταθμών, για τα έτη 2014-2015.
Μεγάλη κομπίνα με τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες
Δεν είναι τυχαίο ότι το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ κάνει λόγο για ισχυρές ενδείξεις για τη δράση κυκλώματος επίορκων υπαλλήλων στο μετρό καταγράφοντας σοβαρές ατασθαλίες στην τήρηση των εντύπων παραλαβής και πώλησης εισιτηρίων, καθώς και μεθοδεύσεις για την απόκρυψη στοιχείων. Μάλιστα σύμφωνα με emails «πετάχτηκαν» στα σκουπίδια τα μεταχειρισμένα βιβλία!
Το υπουργείο
Στο στόχαστρο του υπουργείου Υποδομών μπαίνουν οι παλαιότερες διοικήσεις του ΟΑΣΑ για το συγκεκριμένο κύκλωμα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης έριξε ευθύνες στις παλαιότερες διοικήσεις του ΟΑΣΑ, ο οποίος αποκάλυψε ότι το κύκλωμα δρούσε για περίπου δέκα χρόνια στον Οργανισμό, «Το θέμα είναι τι έκαναν οι προηγούμενες διοικήσεις των αστικών μεταφορών τόσα χρόνια. Πώς δεν είχαν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Δεν ήταν τυχαίο γεγονός ότι αποκαλύφθηκε στο λίγο καιρό που είναι οι νέες διοικήσεις», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει πολιτικό θέμα για τις προηγούμενες διοικήσεις διότι, όπως υποστήριξε, σήμερα ο ένας από αυτούς είναι γενικός διευθυντής της ΝΔ.
Νέος σχεδιασμός
Προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες ο ΟΑΣΑ βάζει στο... μικροσκόπιο όλα τα προϊόντα κομίστρου από τον σχεδιασμό και την παραγωγή τους μέχρι τη διαχείρισή τους και τη διάθεσή τους στο επιβατικό κοινό. Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η συγκρότηση μεικτής επιτροπής από υπαλλήλους του ΟΑΣΑ, της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, η οποία θα προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο για το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016.
Παράλληλα εγκρίθηκαν και άλλες επιτροπές για την παρακολούθηση της υλοποίησης και εποπτείας των διαδικασιών παραγωγής, παράδοσης και διαχείρισης προϊόντων κομίστρου. Στόχος της διοίκησης του ΟΑΣΑ, είναι η διαφάνεια σε όλα τα στάδια, αλλά και ο επανασχεδιασμός του συστήματος ενόψει και της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τις αρχές του 2017.
Τεράστιο κόστος
Τα χρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες «χάνονται» από τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών από τα πλαστά εισιτήρια, την εισιτηριοδιαφυγή και το κίνημα «δεν πληρώνω» ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Μόνο η εισιτηροδιαφυγή αγγίζει τα 17 - 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα πλαστά εισιτήρια και τα κυκλώματα εκμετάλλευσής τους δημιουργούν ετήσιες απώλειες έως και 30 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστεί σε αυτά και η »μαύρη τρύπα» των 94 εκατ. ευρώ που παρουσίασαν το 2015 οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας από την αύξηση του ΦΠΑ, τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων, τη δωρεάν μετακίνηση επιβατών για δύο εβδομάδες με τα capital conttlos, αλλά και τα χρέη των υπουργείων προκύπτει συνολική απώλεια 144 εκατ. ευρώ! Και αυτό όταν η κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών αγγίζει τα 86 εκατ. ευρώ!
Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι λανθασμένες πολιτικές από κυβερνήσεις αλλά και διοικήσεις του ΟΑΣΑ «κοστίζουν» στον ελληνικό λαό τουλάχιστον 86 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ωστόσο το ποσό αυτό αφορά το 2015 και το 2016, καθώς τα νούμερα των κρατικών επιχορηγήσεων για τα προηγούμενα χρόνια είναι ιλιγγιώδη!
Σύμφωνα με απόρρητη μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο 2007-2013, που σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών το κύκλωμα δρούσε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης επταετίας, οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής έλαβαν συνολική επιδότηση 980 εκατ. ευρώ για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Οι απώλειες την ίδια περίοδο από το κύκλωμα εισιτηρίων εκτιμούνται στα 200 εκατ. ευρώ!
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
«Πληγή» και τα πλαστά εισιτήρια
Πληγή για τα οικονομικά του ΟΑΣΑ παραμένει η διακίνηση πλαστών εισιτηρίων, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς εντοπίζονται κυκλώματα διακινητών. Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που επιτήδειοι διοχέτευαν σε διάφορα περίπτερα της Αττικής πλαστά εισιτήρια για τις αστικές συγκοινωνίες και η υπόθεση φαίνεται πως παραμένει στα συρτάρια. Η ανακριτική διαδικασία έχει παγώσει, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος και η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται στα ταμεία από τη δράση του κυκλώματος. Την ίδια στιγμή δεκάδες συλλήψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για διακινητές πλαστών εισιτηρίων μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτός ήταν και ο λόγος που σε νόμο του 2015 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 20 ετών για όσους διακινούν πλαστά εισιτήρια.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν την προηγούμενη εβδομάδα όταν τρία άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή Ζωγράφου για πώληση πλαστών εισιτηρίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Πρόκειται για δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών καθώς και για έναν ιδιοκτήτη περιπτέρου. Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν ?42- παραποιημένα εισιτήρια, έτοιμα για διάθεση στο καταναλωτικό κοινό. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Keywords
Τυχαία Θέματα