Με το waiver συνδεει η κυβερνηση την αρση των capital controls

12:00 9/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χαλαρώσει τους ελέγχους κεφαλαίου είπε χθες στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος συνδυάζοντας πάντως το θέμα με την ποσοτική χαλάρωση και το waiver τουλάχιστον χρονικά...

«Οι περιορισμοί σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων έχουν ήδη χαλαρώσει και υπάρχει οδικός χάρτης προς την πλήρη άρση των capital controls», δήλωσε ο Τσακαλώτος. «Είμαι αισιόδοξος ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή», κατέληξε.
Οι
αλλαγές πάντως, σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται, αναμένεται να αφορούν στο τι χαρακτηρίζεται νέο χρήμα και πώς αυτό θα λειτουργεί μέσα στο σύστημα (το νέο χρήμα θα μπορεί όπως μπαίνει να βγαίνει και εκτός συστήματος). Θα αφορούν επίσης την αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 420 στα 500 ευρώ, αλλά και την παροχή δυνατότητας σωρευτικής ανάληψης δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.
Δηλαδή, ο πελάτης να μη χάνει κάθε εβδομάδα το δικαίωμά του για ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ, αλλά να μπορεί να «σηκώνει» σωρευτικά το σύνολο του ορίου του για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 840 ευρώ οποτεδήποτε μέσα σε μία περίοδο 14 ημερών. Τέλος θα προβλέπει νέο μεγαλύτερο όριο για εισαγωγές. Εκτιμάται πως η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα καταθέσει σχετικές προτάσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ το θέμα των κόκκινων δανείων φαίνεται να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα που απασχολούν το πιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς άμεσα θα ρυθμισθούν οι λεπτομέρειες που θα καθορίσουν τελικώς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι ρυθμίσεις επί αυτών των θεμάτων πανευρωπαϊκά.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, πάντως, θα μπορούν να επιλέξουν πόσο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να δημιοσιεύσει σύντομα η ΕΚΤ, όπως δήλωσε η Daniele Nouy επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ στα μέσα Ιουνίου, η Spencer Stuart, η οποία προσελήφθη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό να ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών αλλά και των επιτροπών, θα δώσει την έκθεση σχετικότητας στο Ταμείο, αφού οι συνεντεύξεις με τα τραπεζικά στελέχη ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Τα στοιχεία
Το ΤΧΣ στη συνέχεια, αφού επεξεργασθεί τα στοιχεία και ενημερώσει τους δανειστές στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, θα παραδώσει, στο τέλος Ιουνίου, το αποτέλεσμα σε καθεμία από τις τράπεζες. Το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί σε ένα λογικό εύρος χρόνου. Ας σημειωθεί πάντως πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει την Κυριακή πως η κυβέρνηση εργάζεται για την αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των διοικήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα