Μαρδιτη: δεν υπαρχουν διαπραγματευσεις για δανεισμο

19:13 24/8/2012 - Πηγή: Fimotro

Δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις της Ισπανίας με την ευρωζώνη προκειμένου να υπάρξει χρηματοοικονομική συνδρομή για να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της, τονίζει η αντιπρόεδρος...
της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, επικαλούμενη και επίσημη δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η Επιτροπή δεν έχει άλλες διαπραγματεύσεις με την Ισπανία πέραν αυτών για τις τράπεζες.

Ωστόσο, στα δημοσιεύματα
που επιμένουν ότι η προεργασία για στήριξη της Ισπανίας έχει αρχίσει στους κόλπους της ευρωζώνης, έρχεται να προστεθεί δήλωση ευρωπαϊκής πηγής που διευκρινίζει ότι ότι ναι μεν δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά η ΕΕ εξερευνά «κατευθυντήριες γραμμές» για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικού δανεισμού της Ισπανίας, κυρίως κάνοντας παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος αντί για ένα Μνημόνιο που θα επιτάσσει νέες σκληρές προϋποθέσεις στη Μαδρίτη.

Όπως διευκρίνησε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, που όμως δεν θέλησε να κατονομαστεί, «δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις, καθ' ότι δεν υφίσταται επίσημο αίτημα από την Ισπανία, αλλά υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές» για ένα νέο πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τον τραπεζικό τομέα και ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι «φαίνεται να θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έπειτα από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη από ένα τέτοιο πρόγραμμα δανεισμού.

Ωστόσο εντείνονται οι πιέσεις προς τη χώρα για να ζητήσει επισήμως ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια, από εκείνη των 100 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν στις 20 Ιουλίου για τηθωράκιση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει τρωθεί από τη φούσκα των ακινήτων.

Εν τούτοις, «η άποψη που φαίνεται να υπερισχύει δεν είναι αυτή ενός πλήρους προγράμματος δανεισμού, αλλά η σύνταξη ενός μνημονίου με γνώμονα ένα περιορισμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις αγορές», τονίζει η ίδια πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν στο περιεχόμενο του μνημονίου και στις προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν.
«Ο Ραχόι υποστηρίζει πως έχει κάνει τα πάντα, πλην όμως θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του», ιδίως τη Γερμανία, λέει η ίδια πηγή.

Προσθέτει ακόμη ότι οι προϋποθέσεις για τη νέα αυτή δανειακή σύμβαση ενδέχεται να αναφέρονται στις πρόσφατες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που επιτάσσουν στη Μαδρίτη να παρέμβει στον τομέα των συντάξεων, στο άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων ή τομέων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα