"ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" 2,9 ΔΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 9ΜΗΝΟ

Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
«Μαύρη τρύπα» 2,9 δισ. ευρώ εμφανίζει ο Προϋπολογισμός στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Ακόμη και με τη νέα αναθεώρηση των...
στόχων για φέτος που προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 τα καθαρά έσοδα καταγράφουν υστέρηση 2,038 δισ. ευρώ και οι δαπάνες έχουν... ξεφύγει κατά 869,5 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού
διαμορφώθηκε στα 19,163 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010 ενώ ο νέος αναθεωρημένος στόχος προβλέπει έλλειμμα της τάξης των 22,558 δισ. ευρώ για όλο το έτος.
Αγώνας δρόμου
Για να κλείσει φέτος ο Προϋπολογισμός θα πρέπει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το Δημόσιο να βάλει στα ταμεία του το ποσό των 16,6 δισ. ευρώ ή 5,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα με το υπουργείο Οικονομικών να στηρίζει τις ελπίδες του στην είσπραξη των έκτακτων εισφορών και του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία στο εννεάμηνο:
1. Το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού ήταν αυξημένο κατά 15,1% ή κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι (16,5 δισ. ευρώ). Με βάση τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο το έλλειμμα σε ετήσια βάση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 9,4%.
2. Τα καθαρά έσοδα του Ππροϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 4,2% έναντι αναθεωρημένου στόχου για αύξηση 1,4% που προβλέπει το προσχέδιο. Διαμορφώθηκαν σε 34,980 δισ. ευρώ από 36,507 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσιάζοντας «τρύπα» 2,02 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων αλλά και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω αποδείξεων. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι το συνολικό αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012.
3. Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7% έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,2% ενώ οι πρωτογενείς (μείον πληρωμές για τόκους) σημείωσαν αύξηση κατά 2,9% έναντι πρόβλεψης για 0,3%. H αύξηση στις δαπάνες οφείλεται κυρίως:
Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,381 δισ. ευρώ.
Στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,862 δισ. .
Στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία 834 εκατ.
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% ή κατά 1,050 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 471 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1,307 δισ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 700 εκατ. ευρώ.
4. Οι δαπάνες του ΠΔΕ, παρουσιάζουν μείωσ
Keywords
Τυχαία Θέματα