Λεσβος: εξεταζεται ο μαζικος εμβολιασμος προσφυγων κατα της μηνιγγιτιδας...

Τον μαζικό εμβολιασμό των προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Καρα Τεπέ στη Λέσβο εξετάζει πλέον...
το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά τον θάνατο μιας 4χρονης Σύριας από μηνιγγίτιδα την περασμένη εβδομάδα. Ήδη έχει χορηγηθεί προφυλακτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη) σε άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του άτυχου παιδιού και σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με το περιστατικό.

Ο εργαστηριακός έλεγχος που ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) έδωσε την ίδια
απάντηση που είχε δώσει και το εργαστήριο του γενικού νοσοκομείου της Μυτιλήνης, «Βοστάνειο»: το περιστατικό μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αποδίδεται σε μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Α.

Για τον μηνιγγιτοδόκοκκο της συγκεκριμένης οροομάδας όπως και για τις οροομάδες C, W-135 και Y1 του μηνιγγιτιδόκοκκου υπάρχει το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο. Στην Ελλάδα το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε παιδιά μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, ενώ γίνεται μαζικά όπου απαιτείται πχ σε στρατόπεδα

Επιδημιολογική επιτήρηση και εμβολιασμός στο Κέντρο Φιλοξενίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι «από τις 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διερεύνηση επαφών και χορηγήθηκε προφυλακτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη) σε άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με το περιστατικό».

Παράλληλα, κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ έσπευσε στο νησί για περαιτέρω διερεύνηση, ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου και λήψη τυχόν περαιτέρω αναγκαίων μέτρων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι προσώρας δεν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στην χώρα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εμφάνιση της νόσου σε χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων, όπως τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, γι αυτό και εξετάζεται ο μαζικός εμβολιασμός των προσφύγων του συγκεκριμένου Κέντρου, σε συσχέτιση πάντοτε και με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της νόσου.
Keywords
Τυχαία Θέματα