Λακωνια : πυρινο μετωπο 15χλμ κατακαιει τα παντα...

16:00 17/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Πραγματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις στη Λακωνία για να θέσουν υπό έλεγχο ...
τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα κοντά στο χωριό Νεάπολη.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική και η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, ώρα με την ώρα. «Η φωτιά γίνεται ολοένα και χειρότερη», τόνισε στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προσθέτοντας πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επαφή με την Περιφέρεια, η οποία έχει ζητήσει
συνδρομή του στρατού στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης.

Ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι καθώς και δύο κατασκηνώσεις. Εντολή δόθηκε για να εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και οι ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομείο των Μολάων. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Σπάρτης. Η φωτιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο της Νεάπολης.

Η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα από τη φωτιά είναι τεράστια, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 15 χλμ. Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη κατευθύνεται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Εγκλωβίστηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής στον Άγιο Νικόλαο

Σύμφωνα με το κ. Τατούλη «έχουμε εγκλωβισμένους μόνο άνδρες της Πυροσβεστικής στον Άγιο Νικόλαο, αλλά σημαίνει ότι δίνουν εκεί τη μάχη με τις φλόγες. Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι που έμειναν στον Άγιο Νικόλαο κι αυτή τη στιγμή στέλνουμε διάφορα οχήματα εκεί, για να τους μεταφέρουμε κάπου που θα είναι πιο ασφαλείς. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη κυρίως στον Άγιο Νικόλαο».

Νωρίτερα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου επικοινώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για την πλήρη εξέλιξη της τεράστιας πυρκαγιάς.

Πάνω από 300 κάτοικοι παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία - Μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη

Στο μεταξύ τα 300 περίπου άτομα που παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία μεταφέρθηκαν με πλοιάρια στο λιμάνι της Νεάπολης. Εκεί θα οδηγηθούν στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, όπου θα τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Χαρακτηριστική είναι μαρτυρία κατοίκου στο protothema.gr που περιέγραφε το σκηνικό κατά την προσπάθεια μεταφοράς των «παγιδευμένων»: «Έχει έρθει μία λάντζα η οποία παίρνει κόσμο και τον μεταφέρει σε ένα καράβι που είναι αρόδο και πιο μακριά. Κάνει τη γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εδώ στον Προφήτη Ηλία. Είμαστε πάνω από 300 άτομα, μπορεί και να είμαστε και 400. Δε μπορούμε να γυρίσουμε στο χωριό μας τον Άγιο Νικόλαο. Εάν ο καπνός γίνει πιο πυκνός, σαφώς θα μείνουμε εγκλωβισμένοι. Ο μόνος τρόπος να φύγουμε είναι δια θαλάσσης, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Δεν ξέρουμε εάν θα φύγει το πλοίο. Εδώ έχουμε ανθρώπους κατάκοιτους που τους πήραν τα παιδιά τους έξω από το σπίτι με το ζόρι, παιδιά, μωρά κι εγκύους».

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 4 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη.
Keywords
Τυχαία Θέματα