Κομισιον: eyxoμαστε ενα πιο βαρετο 2016...

18:45 4/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Ένα ευτυχισμένο αλλά και... περισσότερο βαρετό 2016 ευχήθηκε η Ευρωπαϊκή ...
Επιτροπή, μέσω του εκπρόσωπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά, στην πρώτη ενημέρωση Τύπου του νέου έτους.

Η ευχή αυτή έρχεται έπειτα από ένα πολυτάραχο 2015, με πολλά γεγονότα όπως την ελληνική διαπραγμάτευση, τη μεταναστευτική κρίση, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, τον συριακό εμφύλιο και άλλα ζητήματα ασφαλείας.

Πάντως, η αλλαγή του χρόνου ενεργοποιεί δύο σημαντικές συμφωνίες της ΕΕ, αρχικά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ουκρανίας με Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπειτα την δημιουργία
του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης.

Πιο κοντά Ουκρανία - ΕυρώπηΗ συμφωνία εμπορίου ΕΕ - Ουκρανίας αποτελεί κύριο μέρος της ευρύτερης συμφωνίας σύνδεσης των δύο πλευρών, που υπεγράφη στον απόηχο του Ουκρανικού εμφυλίου πολέμου, όπου η Ουκρανική πλευρά τον Ιούνιο του 2014 επέλεξε τη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με την Ρωσία.

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου σημαίνει πως οι επιχειρήσεις της Ουκρανίας θα απολαμβάνουν «σταθερή και προνομιακή» πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές αγορές και οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε Ουκρανούς εταίρους.

Η Σουηδή Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε πως η ενεργοποίηση της συμφωνίας αυτής «δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες για την Ουκρανία και τη σταθεροποίηση, διαφοροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας της». Η Επίτροπος τόνισε επίσης πως θα δοθεί και βοήθεια από την ΕΕ έτσι ώστε να ενισχυθούν οι Ουκρανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να μπορούν να ανταγωνιστούν, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ένα βήμα πιο κοντά στη Τραπεζική Ένωση «Βασικό πυλώνα» της Τραπεζικής Ένωσης χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς την εφαρμογή του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης, που τέθηκε σε ισχύ τη πρώτη Ιανουαρίου. Ο ρόλος του μηχανισμού είναι η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων λόγο τραπεζικών αδυναμιών, καθώς πλέον ο μηχανισμός θα μπορεί να επεμβαίνει και να εξυγιαίνει εγκαίρως διασυνοριακές και τράπεζες του εσωτερικού στα κράτη μέλη.

Ο Επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Κεφαλαιαγοράς της Ένωσης Τζόναθαν Χίλλ τόνισε πως η Τραπεζική Ένωση «διαθέτει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται» για να εποπτεύσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά ο νέος μηχανισμός σηματοδοτεί την προστασία των φορολογούμενων από τράπεζες που χρεοκοπούν.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος δήλωσε πως «τα λάθη των τραπεζών δεν θα επωμίζονται πλέον οι πλάτες των πολλών».
Keywords
Τυχαία Θέματα