Κεραυνος χτυπησε το αεροπλανο του ολαντ

22:13 15/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Στο Παρίσι αναγκάστηκε να επιστρέψει το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επειδή χυπήθηκε από κεραυνό. Ο Ολάντ πετούσε με προορισμό το Βερολίνο, για την πρώτη του επίσκεψη στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας...
επιβιβάστηκε σε άλλο αεροσκάφος και αναχώρησε εκ νέου για τη Γερμανία.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από πηγή της Γαλλικής
Προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ολάντ είχε τονίσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου, θέση που είχε προκαλέσει την οργή της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ, μετά το «εμπάργκο» στον Ολάντ μέχρι την εκλογή του, είχε δηλώσει πως περιμένει τον νέο Γάλλο πρόεδρο «με ανοικτές αγκάλες», προσβλέποντας σε συνεργασία μαζί του για «εμπλουτισμό» του Συμφώνου με πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη -χωρίς τροποποίησή του.

Ο νέος πρωθυπουργός

Ο 62χρονος Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων Σοσιαλιστών, διορίστηκε στην πρωθυπουργία της Γαλλίας από τον νέο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ερό, πρώην καθηγητής γερμανικών και παλιός σύμμαχος του Ολάντ γνωστός για τις πραγματιστικές προσεγγίσεις του, ανέλαβε το σχηματισμό κυβέρνησης, η πρόκειται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Ζαν-Μαρκ Ερό έγινε από τον γραμματέα του Μεγάρου των Ηλυσίων, Πιερ Ρενε Λεμάς.

Ο συμβιβαστικός Ερό θα μπορούσε να γίνει ένας γεφυροποιός στις σχέσεις με το Βερολίνο έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο αίτημα του Ολάντ να επαναδιαπραγματευτεί το γερμανικής εμπνεύσεως σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ευρώπη.

Δήμαρχος της Νάντης στη δυτική Γαλλία, ο μετρημένος Ερό ήταν ειδικός σύμβουλος της εκστρατείας του Ολάντ, αρμόδιος για τις σχέσεις με άλλα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα, ιδιαίτερα το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας.

Στο παρασκήνιο, ο 62χρονος Ερό έχει φέρει σε πέρας ευαίσθητες αποστολές. Πέρυσι συναντήθηκε με συμβούλους της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνησή της.

Ο Ερό είχε θεωρηθεί το φαβορί για την πρωθυπουργία επικρατώντας τελικά έναντι της αρχηγού των Γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, η οποία θεωρείται μάλλον αριστερή της παλιάς σχολής.
Keywords
Τυχαία Θέματα