Κατατεθηκε η δημοσια προσφορα για το κουρεμα

22:03 24/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Αναρτήθηκε η δημόσια προσφορά για το PSI στον δικτυακό τόπο greekbonds.gr, το βράδυ της Παρασκευής, μετά την σχετική έγκριση που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε «τιτάνια» την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα προκειμένου να υλοποιηθούν οι...
ενέργειες που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για το PSI
και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η προσφορά προβλέπει πως το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια:

• Το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών έως τον Φεβρουάριο του 2015

• Θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020

• Στο 3,65% για την περίοδο Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 και,

• Διαμορφώνεται στο 4,3% για την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2042.

Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Όλη η διαδικασία ανταλλαγής, που θα κρατήσει για περίπου δύο εβδομάδες, θα εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο και το Ελληνικό Δημόσιο θα ξέρει (ανά ομόλογο) σε ημερήσια βάση πόσοι επενδυτές αποδέχθηκαν την ανταλλαγή και που συμμετοχή είναι αυξημένη ή μειωμένη.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποτελέσει τον χώρο όπου με μεγάλη ασφάλεια και εχεμύθεια θα διεξαχθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων.

Πιο συγκεκριμένα, ανά ISIN (ταυτότητα) ομολόγου θα γίνεται ξεχωριστή Γενική Συνέλευση με τους κατόχους των τίτλων να ψηφίζουν το εάν αποδέχονται την ανταλλαγή των ομολόγων και τους όρους της ή όχι. Δηλαδή παράλληλα με την ανταλλαγή θα εξελίσσονται και δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις των ομολογιούχων.

Η όλη διαδικασία θα γίνεται μέσω των 8.000 θεματοφυλάκων των ομολογιούχων που θα συλλέγουν τις εντολές και θα τις περνούν στο σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτών των Γενικών Συνελεύσεων η πλατφόρμα αναμένεται να κάνει αναφορά και στις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses - CACs) δηλαδή στην υποχρέωση της μειοψηφίας να ανταλλάξει τα ομόλογα με τους όρους που θα αποδεχθεί η πλειοψηφία.
Την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για το PSI ολοκλήρωσε η κοινοπραξία Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ και Bondholder Communication Group, η οποία εντόπισε τους θεματοφύλακες και τους ενδιάμεσους κάτοχους τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Τρέχει δε από τους servers της Bondholder Communication Group στο Λονδίνο.

Στην πλατφόρμα ανταλλαγής ομολόγων θα βρίσκονται μόνο τα ομόλογα (ISIN) που θα ορίσει προς ανταλλαγή το Ελληνικό Δημόσιο.

Η πλατφόρμα θα αναγράφει την ταυτότητα (International Securities Identi
Keywords
Τυχαία Θέματα