''καμια διαφορα στη χαραξη πολιτικησ''...

22:44 22/9/2013 - Πηγή: Fimotro
...Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ...
«Λίγα πράγματα δείχνουν ότι θα αλλάξουν την επόμενη ημέρα των ομοσπονδιακών εκλογών» τονίζει...
η Δήμητρα Κυρανούδη, δημοσιογράφος της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle στο naftemporiki.gr.
«Τόσο η χάραξη εθνικής πολιτικής όσο και η «στρατηγική» για τη διαχείριση της ευρωκρίσης δεν αναμένεται
να διαφοροποιηθούν αισθητά σε σχέση με την παρελθούσα τετραετία. Ανεξαρτήτως του τελικού σχήματος συνεργασίας, ενός μικρού «μαυροκίτρινου» συνασπισμού Xριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων (CDU/CSU και FDP) ή ενός μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (CDU/CSU και SPD), σε περίπτωση που το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), δεν εισέλθει στην Ομοσπονδιακή Βουλή» η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη προσθέτει η έμπειρη δημοσιογράφος στα πολιτικά γεγονότα της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την Δ. Κυρανούδη, το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen), που θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα σχήμα συνεργασίας με το SPD, εμφανίζεται εμφανώς αποδυναμωμένο σε σχέση με το παρελθόν. Τα δύο μικρά κόμματα φαίνεται να χάνουν, έτσι, το «ειδικό βάρος» που θα μπορούσαν να έχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία», (AfD) είτε καταφέρει να μπει στο κοινοβούλιο είτε όχι, αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν επιπρόσθετο «ρυθμιστικό» παράγοντα του δημόσιου διαλόγου μετεκλογικά» προσθέτει η Δ. Κυρανούδη.
Η Ελλάδα στο επίκεντρο
Η Δ, Κυρανούδη τονίζει πως σε κάθε περίπτωση η κρίση στην ευρωζώνη αλλά και το ελληνικό ζήτημα πιο συγκεκριμένα αναμένεται να βρεθούν εκ νέου στο επίκεντρο της γερμανικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας, με σημεία αιχμής τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα με ένα τρίτο πακέτο στήριξης -όπως επανειλημμένα άφησε να εννοηθεί ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την προεκλογική περίοδο.
«Πολλοί αναμένουν μετά τις εκλογές οριστικές αποφάσεις και για να σενάρια περί ενδεχόμενου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αν και δεν αναμένονται σημαντικές ανατροπές του σκηνικού αναφορικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, επιφανείς γερμανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση ενδέχεται να επαναφέρει το θέμα ενός είδους «κουρέματος» του ελληνικού χρέους στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων στο προσεχές μέλλον» αναφέρει η Δ. Κυρανούδη στο naftemporiki.gr .
«Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν ότι ένας μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να επιφέρει κάποια χαλάρωση του δόγματος αυστηρής λιτότητας απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από την οικονομική κρίση και ειδικότερα την Ελλάδα. Το δόγμα αυτό έχει αρχίσει να βρίσκει αρκετούς επικριτές και στη Γερμανία, τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά του, όσο και ως προς τη βιωσιμότητά μιας τέτοιας προοπτικής στο πλαίσιο της ευρύτερης γερμανικής πολιτικής για την επίλυση της ευρωκρίσης» καταλήγει η Δ. Κυρανούδη.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα