Ισπανια: νεα μετρα για τη μειωση του ελλειμματος

15:54 3/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Tη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού επανέλαβε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος, προαναγγέλλοντας «επιπρόσθετες προσπάθειες» μέσα στις...
επόμενες εβδομάδες.
Υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ από το 8,9% του 2011, τόνισε πως θα εφαρμοστεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και για τις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος.
Η ευρωζώνη
έχει συμφωνήσει να δανείσει έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κλυδωνιζόμενων ισπανικών τραπεζών. Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν απευθείας στις τράπεζες χωρίς την μεσολάβηση της κυβέρνησης στην Μαδρίτη, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Η συμφωνία αύξησε την πίεση προς την Μαδρίτη να εντείνει τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει -οι οποίες ήδη θεωρούνται οι πιο σκληρές από την εποχή του φρανκισμού, μετά δηλαδή το θάνατο του πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.
Keywords
Τυχαία Θέματα