ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

«Στάθμιση» των ψήφων από κάθε χώρα του ευρώ μέσα στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανάλογη με το οικονομικό βάρος του κάθε μέλους ζητούν οι κυβερνώντες Γερμανοί Χρισταινοδημοκράτες -κάτι που θα έδινε πρακτικά στο Βερολίνο την πρωτοκαθεδρία...
στη λήψη αποφάσεων.

Η Γερμανία έχει δυσανασχετήσει σε διαφορετικό βαθμό με αποφάσεις που λαμβάνονται στη Φρανκφούρτη, με αποκορύφωμα τη γερμανική αντίθεση στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Όπως αναφέρουν οι γερμανικοί Financial Times,
το CDU εκφράζει σε ψήφισμά του τη θέση πως ψήφοι στο Συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει να βαρύνουν ανάλογα με τη σημασία της οικονομίας των 17 χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, η οποία εγκρίθηκε μετά από μια θυελλώδη συζήτηση από την αρμόδια επιτροπή την Τρίτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στο συνέδριο του κόμματος στη Λειψία τις επόμενες ημέρες, «οι αποφάσεις των προέδρων των εθνικών κεντρικών τραπεζών (της ζώνης του ευρώ) θα πρέπει να σταθμίζονται ανάλογα με την ισχύ των εθνικών οικονομιών τους».

Σήμερα, κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαθέτει μια μόνο ψήφο ανεξάρτητα από το μέγεθος της εθνικής κεντρικής τράπεζας που διευθύνει. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα, ενδεικτικό της γερμανικής δυσαρκέσειας για τη δυναμική στο συμβούλιο, «πως ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας έχει την ίδια ισχύ με τον ομόλογό του από τη Μάλτα».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει κάθε μήνα για να αποφασίσει σχετικά με το βασικό της επιτόκιο, βαρόμετρο της πιστοληπτικής ικανότητας στην ευρωζώνη, αλλά και για μέτρα για την κρίση, όπως η παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες ή για την επαναγορά δημόσιου χρέους στη δευτερογενή αγορά των χωρών των οποίων τα επιτόκια δανεισμού έχουν φθάσει στα ύψη.

Είναι κυρίως σε αυτό το τελευταίο σημείο που η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, θα επιθυμούσε περισσότερο να ακουστεί. Εκτιμώντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά της ΕΚΤ, όπως η ανεξαρτησία από την πολιτική, αντιτάσσεται σθεναρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα