Η ζωη και ο θανατος του μεγιστανα της τουρκιας μουσταφα κοτς...

10:51 22/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Μία διαδικτυακή βόλτα στο ηλεκτρονικό άλμπουμ του Μουσταφά Κοτς στο Instagram αποκαλύπτει...
τις πραγματικές αγάπες του: Η σύζυγός του, Καρολίν, τα δύο παιδιά του, η Τουρκία και τα ταξίδια.

Οι χαμογελαστές εικόνες των δύο θυγατέρων του, το έντονο βλέμμα του, τα εντυπωσιακά τοπία της χώρας του, το αγαπημένο του άθλημα, γκολφ, ήταν μερικές από τις δεκάδες φωτογραφιών που αναρτούσε ο 55χρονος, πριν χάσει τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο.

Ο δισεκατομμυριούχος
Τούρκος επιχειρηματίας Μουσταφά Κοτς, άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα σε ηλικία μόλις 55 ετών, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ενώ γυμναζόταν στην κατοικία του.

Παρά την έγκαιρη νοσηλεία του στο κρατικό νοσοκομείο της συνοικίας Μπεϊκόζ και παρά τη μεταφορά του στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του ομίλου που ανήκει στην οικογένειά του, ο Κοτς κατέληξε.

Παρότι ο γυμναστής του και ένας από τους φρουρούς του έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, οι προσπάθειες των γιατρών απέβησαν άκαρπες.

«Χάσαμε τον Μουσταφά Κοτς από επιπλοκές οξέος καρδιακού επεισοδίου το οποίο υπέστη στο σπίτι του παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Αμερικανικό Νοσοκομείο, για να μάθουν νεότερα σχετικά με την κατάσταση του Κοτς, ο οποίος πέρυσι είχε υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού δακτυλίου και είχε χάσει σχεδόν 40 κιλά.

Ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, Μουσταφά Βεχμπί Κοτς, ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ραχμί Κοτς και μετά τις σπουδές του σε Ελβετία και ΗΠΑ, επέστρεψε στην Τουρκία για να αναλάβει την προεδρία του ομίλου Κοτς το 2003.

Παντρεμένος με την Καρολίν Ζιρό, κόρη γνωστής οικογένειας Λεβαντίνων από τη Σμύρνη, ο Κοτς ήταν ο «αυτοκράτορας» του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Τουρκίας που ίδρυσε ο παππούς του Βεχμπί Κοτς το 1920.

Ο οικογενειακός όμιλος Κοτς, που δραστηριοποιείται σε τομείς από την ενέργεια και την αυτοκινητοβιομηχανία έως τα χρηματοοικονομικά, και οι περίπου εκατό εταιρίες του, αντιπροσωπεύουν το 9% των τουρκικών εξαγωγών και το 8% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Η «Koç Holding» έχει κυρίως τον πετρελαϊκό όμιλο Tüpras, ο οποίος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ευρώπης καθώς και μεγάλη μονάδα αυτοκινητοβιομηχανίας που παράγει στην Τουρκία μοντέλα των εταιριών Fiat και Ford. Ο όμιλος αναπτύσσει επίσης δράση στον τραπεζικό τομέα.

Η δυναστεία Κοτς, η πιο εξέχουσα ανάμεσα στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους έχει κατά καιρούς μια δύσκολη σχέση με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η αυτοκρατορία Κοτς αντιπροσώπευε την φιλοδυτική ελίτ της Τουρκίας και για αυτό το λόγο είχε προκαλέσει τριγμούς με τους σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήταν το 2013 όταν ο Ερντογάν είχε εκφράσει την οργή του για την πρωτοβουλία των αρμοδίων να ανοίξουν τις πόρτες του ξενοδοχείου Koc's Divan Hotel στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στις αντικυβερνητικές πορείες.

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου χαρακτήρισε την αντίδραση του τότε Τούρκου πρωθυπουργού άδικη.

Ένα χρόνο αργότερα, πάντως, ο ίδιος ο Κοτς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε καμία διένεξη με την κυβέρνηση.

«Δεν μας αρμόζει να έχουμε διαμάχη με το κράτος μας. Αλλά έχουμε βασίσει τη φήμη μας εδώ και 90 χρόνια και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την καταστρέψει», είχε τονίσει ο Κοτς.
Λίγες ημέρες έπειτα από τις παραπάνω δηλώσεις, ο Ερντογάν εμφανίστηκε σε εκδήλωση του ομίλου Κοτς σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Λέγεται, μάλιστα, πως προ ημερών ο 55χρονος είχε συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο πλέον της Τουρκίας.

Ο μεγιστάνας με τα έντονα γαλανά μάτια και το δυναμισμό που μαγνήτιζε τους συνομιλητές του, είχε φτάσει στη 26η θέση της λίστας Forbes ανάμεσα στους πλουσιότερους Τούρκους, ενώ η περιουσία του το 2015 υπολογιζόταν στο 1, 05 δισ. δολάρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα