Μεγαλυτερη υφεση το0 2016 προβλεπει το ιοβε!

10:20 22/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Υφεση για το 2016 μεγαλύτερη από αυτήν του 2015 προβλέπει το ΙΟΒΕ και τονίζει ότι η οικονομία κινείται χωρίς πυξίδα για ακόμα μία χρονιά. Στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που...
παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ, επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση είναι σαφές ότι δεν θα επιτευχθεί παρά μόνον με συνολική μετάβαση σε μία νέα
ισορροπία και αξιοπιστία. Για το 2015 τοποθετεί την ύφεση στο 0,5%.
«Βαθύ λάθος»
Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ χαρακτηρίζουν «βαρύ λάθος» τη μη ύπαρξη σταθερότητας και απλότητας στο φορολογικό σύστημα και εκτιμούν ότι η είσοδος στο νέο έτος έγινε από σημαντικά επίπεδα ύφεσης στο τέλος του 2015 και μία αρνητική δυναμική, που θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως τα μέσα της φετινής χρονιάς.
Το σημείο καμπής θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα εκδηλωθεί πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και θα περιοριστεί η δυνατότητα κατανάλωσης λόγω της αύξησης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
Οπως το 2015, το χαμηλό κόστος ενέργειας και ο τουρισμός μπορεί να επηρεάσουν θετικά, ενώ είναι πιθανόν να συνεχιστεί η βελτίωση στις εξαγωγές.
«Η έλλειψη αξιόπιστης πυξίδας είναι αυτή που απομακρύνει τις μεσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, την καινοτομία και την αύξηση της παραγωγικότητας που είναι ο μόνος τρόπος βιώσιμης αύξησης των εισοδημάτων», καταλήγει το ΙΟΒΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα