Η τουρκια ενδεχεται να αναστειλει τη συμφωνια τελεωνειακης ενωσης με την ε.ε...

08:55 6/11/2014 - Πηγή: Fimotro
H τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν προχωρήσει ...
η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ.

Η Τουρκία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, εφαρμόζει μια συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ από τη δεκαετία του 1990 και πολλοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ
και η ΕΕ θα μπορούσε να βλάψει ή να απειλήσει την θέση της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως φοβάται ότι η χώρα ενδέχεται να χάσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές εάν η συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να συμπεριληφθεί η Τουρκία σε αυτήν.

«Δε μπορούμε να εκχωρούμε τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης σε όλες τις χώρες που υπογράφουν τέτοιου είδους συμφωνίες με την ΕΕ» επισήμανε ο Μποζκίρ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο Τούρκος υπουργός απείλησε να αναστείλει την εφαρμογή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ ή να περιορίσει το εύρος εφαρμογής της.

Οι ανησυχίες που εκφράζει η Τουρκία για ενδεχόμενες διακρίσεις σε βάρος της θα μπορούσαν επίσης να απασχολήσουν και άλλα κράτη που είναι στενοί εμπορικοί εταίροι με την ΕΕ και τις ΗΠΑ - όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και ο Καναδάς.

Αρκετά κράτη τα οποία θα μπορούσαν να πληγούν αιτήθηκαν να συμμετέχουν τουλάχιστον στο τελευταίο στάδιο των διαβουλεύσεων, εάν δεν συμπεριληφθούν άμεσα στη συμφωνία.

Οι ανησυχίες της Τουρκίας περί διακρίσεων σε βάρος της θα μπορούσαν να αρθούν πλήρως εάν εντασσόταν στην ΕΕ, αλλά οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο και η κατάσταση δεν προβλέπεται να μεταβληθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα