Σημερα στο eurogroup το σχεδιο εξοδου της ελλαδος aπo to mnhmonio και μετα η οριοθετηση της ελληνικης αοζ

08:21 6/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Σήμερα το απόγευμα ο Γκίκας Χαρδούβελης, θα "ανοίξει τα χαρτιά" της ελληνικής πλευράς ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο με βάση το σχέδιο που... συμφωνήθηκε στη συνάντηση ΣαμαράΒενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει
το πρόγραμμα και να δημιουργηθεί μια ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα έχει διάρκεια από 6 έως 12 μήνες και στην οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η έξοδος από το μνημόνιο είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ήδη η κυβέρνηση έχει αποστείλει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στην τρόικα ώστε να κλείσουν ορισμένες λεπτομέρειες και να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα, η οποία εκτιμάται πως θα είναι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Πηγές τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει το παραμικρό σε σχέση με τις θέσεις της σχετικά με το "δημοσιονομικό κενό" καθώς το οικονομικό επιτελείο τονίζει πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για το 2015 και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Επίσης το μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να μην αλλάξει τίποτα στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, ούτε να υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας και τις συντάξεις. Αντιθέτως η κυβέρνηση συζητά πρόταση για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και περιορισμένες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Μιλώντας στο Reuters ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιθυμεί με το ΔΝΤ τη μεταμνημονιακή εποχή αλλά σε ρόλο "παρατηρητή" και εκτιμά πως η προληπτική πιστωτική γραμμή θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει 10 - 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στο σημερινό Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συνοδεύεται από τον Σταύρο Παπασταύρου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η συζήτηση κατά το δυνατόν συντομότερα, ωστόσο η Τρόικα πιέζει για υποχωρήσεις σε όλο το φάσμα των ανοικτών θεμάτων, από το ασφαλιστικό μέχρι τα εργασιακά και το θέμα του ΦΠΑ.
Τώρα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν συνοδεύει τον κ. Χαρδούβελη στο eurogroup αφού ασχολείται στο Μέγαρο Μάξιμου με το σχέδιο της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ. Μία κίνηση η οποία, θα μεταβάλει ολοκληρωτικά τη θέση της χώρας και το τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος είναι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Η υλοποίησή της δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο η παρούσα συγκυρία προσφέρεται για την προώθηση ενός σχεδιασμού ο οποίος έχει ξεκινήσει από την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή και αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα τουπρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Αίγυπτο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τη ρήξη που ακολούθησε μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, λόγω της υποστήριξης Ερντογάν προς τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και την ανατραπείσα κυβέρνηση Μόρσι, άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας. Η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο από το 2003. Η δυνητική ελληνική ΑΟΖ στην επίμαχη περιοχή εφάπτεται με αυτές της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, με τις οποίες στην ιδανική εκδοχή θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία για τη μεταξύ τους χάραξη. Δεδομένης της τουρκικής στάσης, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με τα άλλα δύο κράτη αφενός αποτελεί μονόδρομο, αφετέρου θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.
Όταν οι τρεις από τους τέσσερις εμπλεκόμενους συμφωνούν και οριοθετούν, βάσει Διεθνούς Δικαίου, η θέση του τέταρτου είναι αυτή που αποδυναμώνεται. Η Αίγυπτος είναι η χώρα-«κλειδί» στη γεωπολιτική αυτή παρτίδα, διότι η αποδοχή εκ μέρους της των ελληνικών θέσεων και κυρίως της επιρροής του Καστελλόριζου στη διαμόρφωση της ΑΟΖ φέρνει την Αθήνα σε πλεονεκτική θέση και την Τουρκία προ μιας πραγματικότητας την οποία δεν πρόκειται να αποδεχθεί, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Στη συνάντηση Κορυφής Αντώνη Σαμαρά, Νίκου Αναστασιάδη, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στο Κάιρο, και ενώ θα έχει προηγηθεί την Παρασκευή η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία, θεωρείται βέβαιο ότι στο κοινό ανακοινωθέν θα υπάρχει αναφορά στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους πόρους στην ΑΟΖ της.
Keywords
Τυχαία Θέματα