Η σχεση της παχυσαρκιας με τη ρευματοειδη αρθριτιδα...

23:49 3/4/2014 - Πηγή: Fimotro
Οι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς να ασθενήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή από καρκίνο, αλλά στην περίπτωση που ένας παχύσαρκος πάσχει ...
από ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα...

Σύμφωνα με τον ερευνητή στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Αντώνιο Σταυρόπουλο, στην περίπτωση των παχύσαρκων που νοσούν από ρευματοειδή αθρίτιδα παρουσιάζεται το φαινόμενο της «αντίθετης επιδημιολογίας», δηλαδή στις περιπτώσεις αυτές η πρόγνωση ευνοείται από την ασθένεια!

Ο ερευνητής τονίζει ότι στην αξιολόγηση της παχυσαρκίας
δεν θα πρέπει να αξιολογείται το σωματικό βάρος στο σύνολό του αλλά το ποσοστό του σωματικού λίπους. Σύμφωνα με τον ίδιο τα παχύσαρκα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν 5% περισσότερο σωματικό λίπος από τα υπόλοιπα παχύσαρκα άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.

Τα μειονεκτήματα των παχύσαρκων ατόμων που υποφέρουν από ρευματοειδή αθρίτιδα είναι πολλά, ξεκινώντας από την έλλειψη ισορροπίας στην κίνηση, την κακή ποιότητα ζωής αλλά και την αύξηση των πιθανοτήτων να νοσήσουν από ασθένειες του κυκλοφορικού.

Όμως, ενδείκνυται η δίαιτα στους παχύσαρκους που πάσχουν από Ρ.Α.; Ο ερευνητής απαντά κατηγορηματικά, όχι! Μία δίαιτα που θα οδηγούσε σε μείωση της μυϊκής μάζας των ασθενών αυτών θα μπορούσε να αποβεί επιβλαβής για την υγεία τους, ενώ αντίθετα, η σωματική άσκηση θα ήταν ωφέλιμη γι' αυτούς. Η παλιά αντίληψη ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αθρίτιδα δεν θα πρέπει να κινούνται, ούτε να αθλούνται, σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, ανήκει οριστικά στο παρελθόν!

Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα