''η προταση δυσπιστιας δηλητηριαζει το πολιτικο κλιμα''...

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό...

Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έρχεται σε μία κρίσιμη διαπραγματευτικά στιγμή δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το 2013 θα κλείσει με πλεόνασμα, το οποίο, όπως επεσήμανε, πριν από μήνες δεν το περίμενε ούτε η τρόικα
ούτε η κυβέρνηση. Ανέφερε ακόμη ότι εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους ως δανειστές και εμείς ως δανειζόμενοι.
Το θέμα είναι να βγει η χώρα από τη μέγγενη, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι δικαιώματα δίνει κανείς όταν δεν πετυχαίνει τους στόχους του.
Για τον φόρο ακινήτων είπε ότι γίνονται αλλαγές για να γίνει πιο δίκαιος.
«Η κυβέρνηση θα βγει αλώβητη»
Όπως και να έχει η εκτίμηση όλων των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα βγει αλώβητη από αυτό το τριήμερο με αρραγές μέτωπο και συνεπώς ενισχυμένη.
Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτήριο της ΕΡΤ, έγινε ομόφωνα δεκτή από την κυβέρνηση.
Λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός διαμήνυε μέσω ομιλίας του στο σύλλογο αποφοίτων του Harvard, ότι «η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδόθηκε στο ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτήριο».
Τι προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ
Με την πρόταση δυσπιστίας η Κουμουνδούρου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γενικότερο κλίμα των ημερών και κυρίως το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πολλά μέλη της οποίας κυρίως παλιά στελέχη του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται έτοιμα για το οριστικό σχίσμα με τις επιλογές του Ευ. Βενιζέλου.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το διαφαινόμενο ναυάγιο με την τρόικα και ο εγκλωβισμός της κυβέρνησης μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών μας και της επικοινωνιακής της τακτικής το προηγούμενο δίμηνο, αλλά και η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο τοπίο για την κυβέρνηση και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταθέσει η Κουμουνδούρου την εν λόγω πρόταση.
Έτσι ελπίζουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Σαμαρά αναγκάζοντάς τον είτε να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές έναντι των δανειστών μας, είτε να παραδεχτεί ότι θα λάβει και νέα μέτρα.
Στην πρώτη περίπτωση, λένε, θα εκτεθεί αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα «θα αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμνα», ενώ στη δεύτερη «θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησής του», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Το πρόγραμμα των συνεδριάσεων
Την Παρασκευή διεξήχθη το πρώτο μέρος της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Σάββατο η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει 11:30 το πρωί.
Το ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί και την Κυριακή, οπότε η τρίημερη συζήτηση θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο τα μεσάνυχτα.
Και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ευρύτερες διαστάσεις επιδιώκει να προσδώσει η Κουμουνδούρου στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, επιδιώκοντας επί της ουσίας να την καταστήσει ένα είδος δημοψηφίσματος απέναντι στην επιλογή της «συμμόρφωσης με τις πολιτικές λιτότητας που εκπορεύονται από τα πάσης φύσεως διευθυντήρια που λειτουργούν εντός της Ε.Ε. και τον αυταρχισμό που μοιραία τη συνοδεύει».
Ήδη η Πολιτική Γραμματεία η οποία συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής, αποφάσισε το κόμμα να προχωρήσει σε ένα διήμερο παρεμβάσεων το οποίο θα κορυφωθεί με τη συγκέντρωση «υπεράσπισης της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού» την Κυριακή στις 18.00 στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή.
Ανάλογες συγκεντρώσεις θα λάβουν χώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ αύριο βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκδράμουν στις πλατείες των πόλεων μοιράζοντας έντυπο υλικό.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα