Η κριση σχετιζεται με την διαφθορα

14:32 1/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Οι οικονομικές δυσκολίες στην ευρωζώνη «συνδέονται μέχρι ενός σημείου με την ανικανότητα των αρχών να πατάξουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, που είναι από τις βασικές αιτίες της κρίσης», εκτιμά η ...
οργάνωση Transparency International, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον δείκτη της οργάνωσης που κυμαίνεται από 0, όταν η διαφθορά είναι μεγάλη ως 10, η Ιταλία παίρνει 3,9 και η Ελλάδα με 3,4 και κατατάσσονται στην 69 και 80 θέση της λίστας.

Η Γαλλία
και η Γερμανία βρίσκονται στην 25η και 14η θέση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μια θέση πάνω από την Γαλλία, η Κίνα στην 75η θέση, ενώ η Ρωσία, με 2,4 βαθμούς είναι ανάμεσα στις χειρότερες χώρες, καταλαμβάνοντας την 143η θέση.

Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς είναι η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα, που μοιράζονται την 182η θέση.

Οι περισσότερες αραβικές χώρες καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις του καταλόγου με βαθμολογίες μικρότερες του 4.

Οι χώρες με τη μικρότερη διαφθορά είναι η Νέα Ζηλανδία με 9,5, η Δανία με 9,4, η Φινλανδία με 9,4, η Σουηδία με 9,3 και η Σιγκαπούρη με 9,2 βαθμούς.

Η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας της οργάνωσης, εκτιμά ότι «η ευρωπαϊκή κρίση αντικατοπτρίζει την αδυναμία οικονομικής διαχείρισης, την έλλειψη διαφάνειας και επίσης την κακή χρήση των χρημάτων του δημοσίου».

Η Ουγκέτ Λαμπέλ, υπεύθυνη της οργάνωσης, σημειώνει ότι «είτε πρόκειται για την Ευρώπη, που πλήττεται από την κρίση χρέους ή τον αραβικό κόσμο που βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής στην πολιτική, οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους την απαίτηση για καλύτερη διακυβέρνηση».
Για την αξιολόγησή της η μη κυβερνητική οργάνωση χρησιμοποίησε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Keywords
Τυχαία Θέματα