Η κομισιον πιεζει για αξιολογηση και ανακεφαλαιοποιηση, απειλωντας με ''bail in''...

BΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...
Το συνολικό πακέτο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης...
και των δανειστών, συζητήθηκε σήμερα στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλβντις Ντομπρόφσκις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και
Εργασίας.

Πέρα όμως από τους ευνοϊκούς όρους για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, «που εξασφαλίζουν επιπλέον ρευστότητα ύψους δύο δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό» και την παροχή τεχνικής βοήθειας για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, o κ. Ντομπρόβσκις φαίνεται να κράτησε σκληρή γραμμή, κυρίως στο φλέγον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο συνέδεσε με την αξιολόγηση, «κραδαίνοντας» την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ντομπρόβσκις στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε έμφαση στη ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, κατά τρόπο που να διατηρηθεί η κοινωνική ηρεμία και συνοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του προγράμματος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ντομπρόβσκις φέρεται να είπε ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος, ώστε να διευθετηθεί το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Το κύριο όμως είναι ότι η Κομισιόν δεν φαίνεται να αποσυνδέει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να είναι ευάλωτη σε εκβιασμούς και να τελεί υπό την απειλή του «κουρέματος» των καταθέσεων, κάτι που επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Ντομπρόβσκις, λέγοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, για να προστατευθούν οι καταθέσεις.

Επισήμανε, δε, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι «η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος και πάντως πριν τις 15 Νοεμβρίου».

Περιέγραψε, δε, τους στόχους και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα: «Μελετήσαμε το πρόγραμμα του ESM, θέλουμε μία έγκαιρη πρώτη αξιολόγηση για να σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά η χώρα και να εξασφαλιστεί η επάνοδος της Ελλάδας στην ανάπτυξη... Χρειάζεται δουλειά, αλλά στόχος μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στο μήνα. Πρέπει να κλείσουν τα πρώτα ορόσημα και μετά τα δυο δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα».

Βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική βούληση και εθνική ανάληψη ευθύνης για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να διεξάγονται αυτές στο πλαίσιο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους».

Όσον αφορά στο θέμα των «κόκκινων δανείων», είπε: «Η διαφορά που έχουμε στο θέμα αυτό, είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία που θα προσφέρεται... Στην περίπτωση των κόκκινων δανείων, η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά, τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο. Η δουλειά στο επίπεδο αυτό θα συνεχιστεί και είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση».

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση «πέταξε το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι δικό της θέμα να βρει δημοσιονομικά ισοδύναμα: «Πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρούνε εναλλακτικά μέτρα».

Θολό όμως είναι το τοπίο και στο πεδίο του συνταξιοδοτικού, αλλά και και των εργασιακών σχέσεων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Κατρούγκαλο. «Είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση, προκειμένου να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις για το συνταξιοδοτικό.

Και πρόσθεσε: «Μιλάμε κυρίως για διαρθρωτική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και όχι για περικοπές. Το σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, να προστατεύει τους πολίτες, αλλά και να είναι πιο αναλογικό με τις εισφορές τους».

Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην αγορά εργασίας, δίνοντας έμφαση στο να είναι συμβατές με την ανάπτυξη της οικονομίας και η αγορά να γίνει περισσότερη ευέλικτη και να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα