Η αξιολογηση της τροικας πρεπει να ξεκινησει εως τα τελη της επομενης εβδομαδας τονισαν στο eurogroup

10:10 8/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΕίναι αλήθεια ότι θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τις εργασίες του Eurogroup της Πέμπτης, αφού θεωρούν πως με την έναρξη της σχετικής συζήτησης έγινε το "πρώτο βήμα" για την "απεμπλοκή από το μνημόνιο" και την έξοδο στις αγορές. Οι... Ευρωπαίοι προκρίνουν για την Ελλάδα ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης με αυστηρούς όρους, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την τρόικα.
Η ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή προβλέπει υπογραφή ειδικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας που κάνει την αίτηση και του ευρω-μηχανισμού στήριξης με διάρκεια "ένα έτος" και υποχρέωση της χώρας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές, ενώ θα ελέγχεται ανά τρίμηνο για την εφαρμογή τους.
Πάντως, από τη στιγμή που θα ζητηθεί η βοήθεια και ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθούν τελικά τα χρήματα, η χώρα θα βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η εποπτεία θα είναι "πιο χαλαρή" και δεν θα σημαίνει ανάμιξη σε ζητήματα καθημερινής διαχείρισης. Μιλούν για εντελώς καινούργιο καθεστώς και παρότι αναγνωρίζουν ότι αυτό συνδέεται με αξιολόγηση και όρους, τονίζουν ότι αυτό δεν συνδέεται με μνημόνιο, αφού η χώρα δεν θα χρειαστεί να μπει σε αναγκαστικό δάνειο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι για να λάβει τη βοήθεια η χώρα θα δεσμευθεί σε 10-15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που στην πραγματικότητα θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, ενώ υποστηρίζουν ότι ο χρόνος πιέζει τόσο την Ελλάδα όσο και τους δανειστές, καθώς ηαξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας για να προλάβουν να ληφθούν αποφάσεις έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου."Κλειδί" παραμένει και ο ρόλος του ΔΝΤ, δηλαδή το εάν θα περιοριστεί μόνο στα θέματα εποπτείας ή εάν συμμετέχει και με κεφάλαια μέσω μιας προληπτικής Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θέλει το ΔΝΤ σε ρόλο συμβουλευτικό και όχι χρηματοδότη, ενώ ανοιχτό θέμα είναι και το ποσό που θα μπει στην προληπτική γραμμή πίστωσης. Σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε πάντως ότι πρώτα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, δείχνοντας ότι η μάχη με την τρόικα θα είναι σκληρή.

Σε μήνυμα που έστειλε από την Κύπρο όπου βρίσκόταν χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς μαζι με τον στενό του συνεργάτη κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη δήλωσε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του τόνισε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και κάνει όλα τα βήματα προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος του έτους ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα. Για συνέχιση των Μνημονίων κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικριτικά είναι τα σχόλια και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τώρα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και γενικότερα έστειλαν από τη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε λόγο για προσκύνημα στην Κύπρο στις δηλώσεις του νωρίτερα μετά τη συνάντηση με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη είπε πως δεν γίνεται να αγνοούνται, ούτε να επιβραβεύονται οι προκλήσεις και πρόσθεσε:

"Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε δηλαδή απτά δείγματα ότι πραγματικά η Τουρκία πιστεύει στην επανένωση της νήσου και ότι δεν επιδιώκει απλών την αποτυχία της διαδικασίας ώστε να υπάρξει πρόσχημα για την προώθηση μεθοδεύσεων εκτός πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και σε βάρος του κυπριακού λαού. Τέτοια δείγματα δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν". Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η υποστήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία είναι δεδομένη και υπογράμμισε ότι η ενότητα μεταξύ των δύο κρατών είναι αρραγής. Αναφερόμενος στο θέμα της κατοχής του νησιού, είπε πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό από την ελληνική πλευρά και θύμισε καταπάτηση περιουσιών των νομίμων κατόχων από το ψευδοκράτος και τον μαζικό εποικισμό που συνεχίζεται από την τουρκική πλευρά εδώ και 40 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τόνισε:

"Στρατηγικός μας στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που θα βασίζεται πάντοτε στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας στη βάση των συμφωνιών κορυφής, αναρίθμητων αποφάσεων του ΟΗΕ και αναλόγων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε πως οι συζητήσεις περιεστράφησαν στο θέμα του συντονισμού και της λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε: "Κοινή συνισταμένη μας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι η πρόκληση περαιτέρω εντάσεων. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε. Τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα και ιδιαίτερα όταν προσχηματικά γίνονται για τα αυτονόητα".

Θέτοντας το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που φαίνεται πως έχουν εντοπιστεί στον υποθαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Θα ήθελα να τονίσω τόσο προς τους Τουρκοκύπριους όσο και προς την Τουρκία ότι οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ ανήκουν στον Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι μετά τη λύση από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Συνεπώς για εμάς θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου και το συντομότερο δυνατό μιας λύσης που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους".

Ήδη, σήμερα οι κκ Σαμαράς και Αναστασιάδης βρίσκονται στο Κάιρο για την τριμερή σύνοδο κορυφής και αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Keywords
Τυχαία Θέματα