''h tzokonta θα εχανε το χαμογελο της με την ανεργια στην ιταλια''...

«Η Τζοκόντα θα έχανε το χαμόγελό της με την ανεργία στην Ιταλία».
Με αυτό τον τρόπο θέλησε ...
να σχολιάσει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ιταλία, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, αφού έχει ξεπεράσει το 40%!

Σε δηλώσεις της από το πανεπιστήμιο Μποκόνι στο Μιλάνο, η κυρία Λαγκάρντ είπε πως η αγορά εργασίας της χώρας πλήττεται από μια «δυαδικότητα» καθώς, όπως ανέφερε, είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ εκείνων που επωφελούνται από
ένα προστατευμένο καθεστώς και τους άλλους που βιώνουν ένα επισφαλές εργασιακό καθεστώς, και αυτοί είναι κυρίως οι νέοι.

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόσφατη απόφαση που αφορά στις εργασιακές σχέσεις (το νόμο Jobs Act).

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι μόνο άδικη αλλά και αναποτελεσματική. Οι επιχειρήσεις έχουν ελάχιστα κίνητρα να επενδύουν στους νέους. Για αυτό ακριβώς, το Jobs Art και η σημασία που δίνει στη δημιουργία μιας νέας σύμβασης εργασίας, προσφέροντας προστασία που αυξάνεται σταδιακά, είναι επίσης σημαντικά για την καταπολέμηση αυτής της ισχυρής αντίθεσης με στόχο να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε η ίδια.

Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ιταλία έχει επίσης κάθε συμφέρον να ολοκληρώσει τα μέτρα αυτά και μέσω της υιοθέτησης «ενεργών πολιτικών» που θα στηρίζουν την απασχόληση (επιμόρφωση, βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας) και τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας που αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερη του μέσου όρου στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, η χώρα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος, το οποίο λόγω της υπερβολικά μεγάλης βραδύτητάς του είναι επιζήμιο για την οικονομία, όπως και το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να στηρίξει καλύτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρομεσαίες βιομηχανίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα