''h ελλαδα πρεπει να διευθετησει το χρεος εντος ευρω''...

18:46 16/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Στη διαπίστωση ότι η σχέση της Ελλάδος και της Γερμανίας είναι σε πολύ κακό επίπεδο προέβησαν οι περισσότεροι ομιλητές...
στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα τη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Εξέφρασαν την άποψη ότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην Ευρωζώνη και ότι χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, ενώ οι ξένοι καθηγητές που συμμετείχαν
στη συζήτηση ανέφεραν ότι η συζήτηση για το Grexit δεν βοηθά κανένα. Παρά ταύτα, ο φόβος για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπάρχει ακόμα, διότι ακόμα δεν είναι σίγουρο ποιες θα είναι οι συνέπειες αν και η πλειονότητα δεν διαβλέπει μία έξοδο ως πιθανή εξέλιξη -αν υπάρξει ρήξη- αλλά περιορισμένη ρευστότητα και στη διακίνηση κεφαλαίων.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση παρατήρησαν ότι αν και η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι αλλάζει στάση, οι Ευρωπαίοι κρατούν αυστηρή στάση. Τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει το χρέος εντός ευρώ, ότι είναι απαραίτητες οι πολιτικές αποφάσεις, να αναβαθμίσει το ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής και πως θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το περιβάλλον ώστε να έρθουν επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις για την ανάπτυξη με παράλληλη αναδιάρθρωση του προφίλ της Ελλάδας.

Βέβαια, αρκετοί στη συζήτηση παραδέχθηκαν ότι στην Ευρώπη και στην Γερμανία είναι πολύ δημοφιλής η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σχετικά με το αν σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει μπορεί να μεταδοθεί σε όλη την Ευρωζώνη, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι γενικά η Ευρώπη δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο, αλλά από την άλλη υπάρχει η Γερμανία που δεν θέλει, ούτε μπορεί να πληρώνει για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσακαλώτος, που συμμετείχε στο πάνελ εκπροσωπώντας την ελληνική πλευρά εμφανίστηκε αισιόδοξος, αλλά άφησε αιχμές ότι οι τεχνικές ομάδες και κάποιοι επικεφαλής των Θεσμών πιέζουν κατά τις διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή όπου κυριαρχούσε το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι θέλουν να γυρίσουν την Ελλάδα πριν από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε δε στη στάση που κρατάει η ΕΚΤ, η οποία υποστήριξε ότι πιέζει την Ελλάδα τόσο στο θέμα της άμεσης χρηματοδότησης όσο και στο θέμα της ενίσχυσης των τραπεζών μέσω του ELA. «Το προηγούμενο Μνημόνιο έχει τελειώσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, στην εισήγησή του στην ημερίδα του Economist ανέφερε ότι «το ευρώ κινδυνεύει, όχι από την αριστερά αλλά από την ίδια την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης».

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση θα συμμετείχε και η Έλενα Παναρίτη, ωστόσο δεν παρευρέθη διότι αναχώρησε για Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βρέττας ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος και ότι «δεν θεωρώ ότι πρέπει να υποβαθμίσουμε το δρόμο που έχουμε καλύψει μέχρι τώρα, έχουμε φτάσει στη στιγμή της αλήθειας» και πρόσθεσε ότι «αν και οι δύο πλευρές διαπραγματευτούν και όλοι κάνουν ένα βήμα μπροστά -με την Ελλάδα να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το βουνό του χρέους- θα υπάρχει περιθώριο για μία συμφωνία win - win». «Το όλο ζήτημα δεν είναι να πούμε ότι θα τα παρατήσουμε και να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αυτό είναι παράλογο», υπογράμμισε ο κ. Βρέττας. Παράλληλα, τόνισε ότι «η σημερινή διαπραγμάτευση θα ήταν με πολύ δυσμενέστερους όρους αν δεν υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα και είχε προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενώ τόνισε ότι «η οικονομική πολιτική πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της αβεβαιότητας και να ζητήσει συναινέσεις». Σχετικά με την έξοδο από το ευρώ, εκτίμησε ότι «αν και η έξοδος από το ευρώ είναι τεχνικά υλοποίηση, θα αποτελέσει ένα υψηλό κόστος για την Ευρωζωνη» και πρόσθεσε ότι «η Ένωση ποτέ δεν θα προχωρούσε σε αυτό αν δεν ήταν σίγουρη ότι η ευθύνη θα ήταν εξολοκλήρου της ελληνικής πλευράς», εκτιμώντας ότι «η αντιμετώπιση που θα είχε η Ελλάδα δεν θα ήταν καλή, δεν θα ήταν ένα βελούδινο διαζύγιο».

Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κόψη του ξυραφιού, υπογράμμισε σήμερα από το βήμα του Economist η επικεφαλής αναλύτρια του Economist Intelligence Unit για την περιοχή Joan Hoey. Οι πιο αυστηροί ανέφεραν ότι η Ελλάδα φαίνεται να θέλει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο, όπως ανέφερε ο Ανdreas Nolke Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Goethe. «Να είμαστε ρεαλιστές ότι αν η Ελλάδα ανακηρύξει στάση πληρωμών αυτό θα τη βοηθήσει» τόνισε και υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες διακηρύξεις που δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση και αυτό είναι επικίνδυνο διότι βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολιτικό πρόγραμμα που υιοθετεί και τις προτάσεις του Νότου και του Βορρά, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Henk Overbeek καθηγητής Οικονομικών Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ VU.

Ο Jacques Sapir διευθυντής στο Ινστιτούτο EHESS τόνισε ότι είναι ο λιγότερος αισιόδοξος από όλους τους συμμετέχοντες και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση για να αλλάξει η στάση των πιστωτών είναι μόνο το δείγμα καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας. «Χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις, αυτό απαντώ, όταν ακούω έναν υπουργό να λέει ότι θα βρούμε μία λογική λύση», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα