Γρηγορη διαδοχη και αυτοκριτικη ζητησαν βουλευτες του πασοκ

21:34 2/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Με πολλή αυτοκριτική αλλά και βέλη κατά του Γιώργου Παπανδρέου και των επιλογών του τοποθετήθηκαν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αρκετοί ζήτησαν ενημέρωση πριν...
ψηφίσουν τα μέτρα που ζητά η τρόικα ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στα εσωκομματικά και τις διαδικασίες της διαδοχής. Περισσότερη αυτοκριτική ζήτησε ο Πέτρος Ευθυμίου,
λέγοντας ότι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπαν αλήθειες αλλά αυτό δεν φτάνει.
"Χρειάζεται σωστή αυτοκριτική για να ακούσει ο λαός και να αναγνωρίσει την αλήθεια που λέμε". Με αναφορά στην ρήση του Καρλ Μαρξ ότι "ο γαλλικός λαός είπε το 1848 πώς καλύτερα ένα φρικτό τέλος, παρά φρίκη χωρίς τέλος", ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι δεν είναι λύση το μην πεθάνει κανείς, αλλά να διατυπωθεί ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου ενώ ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.
Στη παρέμβασή του, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι, ως βουλευτής, δεν δίνει λευκή εξουσιοδότηση στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε, χωρίς να το γνωρίζουμε, ούτε, όπως είπε, λευκή εξουσιοδότηση σε μια κρίσιμη περίοδο να προχωρήσει μια συμφωνία που δεν θα την αποφασίσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μετά από συζήτηση.
Ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η "νεοφιλελεύθερη εμμονή να εξολοθρέψουμε και να συμπιέσουμε τα εισοδήματα", καθώς μια τέτοια προοπτική οδηγεί σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο πρώην υπουργός τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να αλλάξει η απόφαση να γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών με κοινές μετοχές, απόφαση "που διασφαλίζει το εθνικό συμφέρον".
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας στην τοποθέτησή του εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σε ενδεχόμενη υιοθέτηση των προτάσεων της τρόικας για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
"Δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες αν δεχθούμε τέτοια μέτρα", ανέφερε και πρόσθεσε πώς "η εξαθλίωση δεν είναι ο καλύτερος παράγων για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά με την τρόικα.
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου του είπε πώς "έχει ευθύνη γιατί κάποιοι πέτυχαν στον εκβιασμό "ή κόβεται το οξυγόνο της χώρας ή δεν καταβάλλεται η 6η δόση". Έγινε αντί τον Οκτώβριο τον Δεκέμβριο, αφού είχες παραιτηθεί. Και πρέπει να μιλήσεις στον ελληνικό λαό τί συνέβη".
Ο κ. Κακλαμάνης καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου και την ευθύνη για έλλειψη εσωτερικού διαλόγου παρότι η ΚΟ ψήφισε και σωστά, όπως είπε, τα μέχρι τώρα μέτρα και δεν πτώχευσε η χώρα ενώ εκτίμησε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε την "πέμπτη φάλαγγα", και τους "θρασύδειλους", όπως είπε "που στο εσωτερικό της χώρας υπονόμευαν την προσπάθεια της κυβέρνησης" και εκτίμησε ότι επιδιώκεται να γίνουν ε
Keywords
Τυχαία Θέματα