Γερμανικα μμε: h eλλαδα χανει τους τελευταιους της συμμαχους στη γερμανια...

19:45 16/6/2015 - Πηγή: Fimotro
H ελληνική κυβέρνηση χάνει τους τελευταίους συμμάχους της στη Γερμανία, τους Σοσιαλδημοκράτες, γράφει ...
ο γερμανικός Τύπος με τον βουλευτή, Γιόαχιμ Πος, ειδικό σε οικονομικά θέματα του SPD, να προειδοποιεί για ένα «nein» του κόμματος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε ψηφοφορία επικύρωσης μιας συμφωνίας Ελλάδας - πιστωτών στην Bundestag.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Γιόαχιμ Πος στο γερμανικό ραδιόφωνο
αντανακλούν τις «εχθρικές διαθέσεις» πολλών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των Αθηνών χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Αυτή τη φορά μπορώ να το φανταστώ αν και δεν το περίμενα», επισημαίνει ο Γερμανός βουλευτής στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Ούτε καν εγώ που αντιμετώπιζα από την αρχή με σκεπτικισμό τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, η άποψη που είχα δεν άλλαξε ούτε και κατά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη σε εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών πριν από μερικές ημέρες στο Βερολίνο. Του έθεσα πέντε ερωτήματα για τη φορολογική πολιτική και άλλα κυβερνητικά μέτρα στα οποία, ωστόσο, δεν απάντησε πειστικά. Αν δεν αλλάξει αυτό και δεν κατατεθούν προτάσεις για τις οποίες θα κληθούμε πιθανότατα να ψηφίσουμε στην Bundestag, τότε ενδέχεται να πούμε "όχι" στην επόμενη ψηφοφορία» προσθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σχετικό άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», το οποίο, όπως αναφέρει, η η Ελλάδα φαίνεται να χάνει και τους τελευταίους της συμμάχους στους κόλπους της γερμανική κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

«Η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, τόσο στο Χριστιανοδημοκρατικό, όσο και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικούς τόνους», αναφέρει το περιοδικό «Spiegel» και προσθέτει: «Στη συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών, χθες, το απόγευμα ακόμη και η καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ πάση θυσία. Πολύ περισσότερο την ενδιαφέρει να μη διασπαστεί η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά επέτρεψε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για τις προετοιμασίες σε περίπτωση Grexit».

«Η ατμόσφαιρα έχει σαφώς μεταστραφεί», αναφέρουν ηγετικά στελέχη του κόμματος, που δεν κατονομάζονται, όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό. «Κυρίως, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν μπόρεσε να κρύψει την οργή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ο Σόιμπλε δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πλέον για τη διάσωση της Ελλάδας αφού, ακόμη και μια συμβιβαστική συμφωνία, θα ήταν περιορισμένης διάρκειας», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: «Ο Σόιμπλε διατύπωσε επίσης επικρίσεις και για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίλυση της ελληνικής κρίσης. Αλλά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. Πριν από τρία χρόνια, ο Γκάμπριελ υποστήριζε ότι χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει στο χάος ή σε παλιές ξεχασμένες αυταρχικές δομές, ωστόσο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Bild" έστειλε το μήνυμα ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν εκβιάζονται».

Tο περιοδικό «Der Spiegel» υπογραμμίζει επίσης πως, τις απόψεις του Γκάμπριελ συμμερίζονται και άλλα στελέχη του κόμματος του SPD, ωστόσο, από τη συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος προκύπτει ότι, αν και ενισχύεται η κριτική κατά των ελληνικών χειρισμών, η Aθήνα μπορεί ακόμη να έχει την υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του SPD. Και αφού ο Σόιμπλε και ο Βαρουφάκης έχουν χάσει κάθε αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης, ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, πιστεύει ότι η οριστική συμφωνία - συμβιβασμός θα γίνει πλέον σε επίπεδο συνάντησης κορυφής και όχι στο Eurogroup της Πέμπτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα