ΓΑΛΛΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 21% ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Η ενδεχόμενη υποβάθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» θα ήταν ένα γεγονός που θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμο, σε αντίθεση με το πιστωτικό επεισόδιο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό, διαμηνύει...
η γαλλική κυβέρνηση, καθώς Παρίσι και Βερολίνο αναζητούν ακόμα τη χρυσή τομή σε ό,τι αφορά το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τη
δήλωση για την «επιλεκτική χρεοκοπία» έκανε στο Reuters πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να θελήσει να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

«Πιθανότητα το κούρεμα θα ξεπεράσει το 21%. Συζητούμε για το τελικό ποσοστό ώστε να είναι αποδεκτό και διαχειρίσιμο», ανέφερε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι το πιστωτικό επεισόδιο θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), κάτι που θα πλήξει τους εκδότες των συγκεκριμένων συμβαλαίων και τους -τελευταίους- πωλητές.

Εκτιμάται ότι οι -κυρίως αμερικανικές και βρετανικές- τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν έως και 30 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ό,τι διαρρέουν υψηλόβαθμα στελέχη του σε ΜΜΕ, προκρίνει το σενάριο μετατροπής του EFSF σε τράπεζα, ενώ δεν φαίνεται να υιοθετεί την άποψη για τη μόχλευση του (τη χρήση δανειακών κεφαλαίων).

Με τη μετατροπή του μηχανισμού σε τράπεζα εκτιμά ότι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την αύξηση της μόχλευσης του μηχανισμού

Το Βερολίνο, πάντως, φαίνεται να διαφωνεί με την μετατροπή του ευρωμηχανισμού σε τράπεζα.

Πάντως, οι δύο κυβερνήσεις ίσως έχουν βρει ένα κοινό σημείο, σε ό,τι αφορά την ταχύτερη ενεργοποίηση τoυ ESM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης, θα διαδεχθεί τον EFSF), στα μέσα του 2012, αντί για ένα χρόνο αργότερα, όπως έχουν συμφωνήσει οι χώρες της Ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα