Γαλαζιοι βουλευτες κατα στουρναρα για τον φορο ακινητων

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εν μέσω αντιδράσεων άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η διαβούλευση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Την προτροπή προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης...
να στηρίξουν το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, έκανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιαννης Στουρνάρας.

«Αντιλαμβάνομαι
πόσο δύσκολο ήταν και είναι για τους βουλευτές των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας να στηρίξουν επιλογές της κυβέρνησης, ωστόσο το 2014 χάρις στην στήριξή τους η κυβέρνηση θα καταφέρει να διαψεύσει τους καταστροφολόγους και να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η καθιέρωση για πρώτη φορά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα «δεν είναι κάτι ευχάριστο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι εξ αυτού του λόγου αποτελεί «το πρόσφορο έδαφος για μικροκομματικά παιχνίδια και εξάρσεις λαϊκισμού».

Ωστόσο, τόνισε ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οπως είπε μάλιστα, «αποκλίναμε ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και των συνολικών φορολογικών εσόδων από το μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Διευκρίνισε δε ότιτο ύψος των εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται στο μέσο όρο της ευρωζώνης και των «27» και συγκεκριμένα θα είναι στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι 1,8% στις χώρες της ευρωζώνης και 2,1% του ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Με αφορμή τον ενιαίο φόρο και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στον μόλις ψηφισθέντα προϋπολογισμό για το 2014, λέγοντας ότι «συνδυάζεται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι αυτοσκοπός», αλλά «εμπίπτουν στο γενικότερο σχέδιο εξόδου από την κρίση μέσω αλλαγών που θα επιτρέψουν να χαράξουμε ένα δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».
Keywords
Τυχαία Θέματα