Γ. σγουρος : "εχουμε γινει καδος αρμοδιοτητων"

09:45 9/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι». Με αυτή τη ρήση του Δημοσθένη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός απαντά στα συνεχή εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων...
τους και δηλώνει αποφασισμένος: «Εγώ πρωτόκολλο παραλαβής νέας αρμοδιότητας δεν υπογράφω αν δεν δοθούν και οι απαιτούμενοι πόροι».
Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του «Καλλικράτη», οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες - που είχαν ακούσει από τα χείλη του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου
ότι θα ήταν «μικροί πρωθυπουργοί» - έχουν μπλεχτεί στον κυκεώνα της παραλαβής αρμοδιοτήτων χωρίς τους ανάλογους πόρους...
Τα βέλη του κ. Σγουρού εκτοξεύτηκαν χθες άλλη μία φορά κατά του υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη, με αφορμή την εμπλοκή που αφορά τα κονδύλια για την επισκευή των φωτεινών σηματοδοτών αλλά και άλλες εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου στο Λεκανοπέδιο.
Εναντι των αναφορών του κ. Βορίδη πως έχουν δοθεί 60 εκατ. ευρώ, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για παιχνίδι προπαγάνδας. «Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για τη συντήρηση», τόνισε ο κ. Σγουρός που επισήμανε πως απαιτούνται τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα χρέη από προηγούμενα χρόνια, που επιχειρείται να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της περιφέρειας.
«Η μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" και η πρόβλεψη για αιρετές περιφέρειες έγινε με στόχο την αποκέντρωση και την ανάπτυξη, αλλά στην πράξη έχουμε γίνει κάδος απορριμμάτων για αρμοδιότητες που δεν μπορούσε το κράτος να ασκήσει ή επέλεξε να απαλλαγεί από αυτές, κρατώντας όμως τους πόρους», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σγουρός.
«Ο "Καλλικράτης" άλλαξε τον διοικητικό χάρτη της χώρας. Θεωρητικά όμως», προσθέτει χαρακτηριστικά και διευκρινίζει πως οι οφειλές προς τις περιφέρειες αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για τη μη αποτελεσματική εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους, ενώ υποστηρίζει ότι μόνο ο μηδενισμός των όποιων χρεών θα αποτελέσει απαρχή για την ανάπτυξη.
Εύλογη είναι, προς την κατεύθυνση αυτή, η απορία του: «Ποιος περιφερειάρχης μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για έργα χωρίς να ξέρει τι πόρους θα έχει στα χέρια του; Με αυτό το σύστημα δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμό».
Αντιθέτως, οι περιφέρειες βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση όπως συνέβη με την μεταφορά έργων, που έχουν προχωρήσει στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής στα αντίστοιχα τομεακά προγράμματα υπουργείων, προκειμένου να εμφανίσουν κινητικότητα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις.

ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ. Δεμένα είναι όμως τα χέρια των περιφερειαρχών και για μία σειρά άλλων κρίσιμων ζητημάτων, καθώς βλέπουν να παραμένουν στα χαρτιά αρμοδιότητες που προβλέπονταν στον "Καλλικράτη". Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με την οποία αποφασίστηκε χωρίς καμία εξήγηση η κατάργηση της μεταφοράς στις περιφέρειες της αρμοδιότητας για τις δομές υγείας.
«Κανένας από τους βασικού
Keywords
Τυχαία Θέματα