Η αγορα, ενα απεραντο νεκροταφειο

09:45 9/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Χρήστος Κολώνας
(από το Έθνος)
Tη μορφή επιδημίας... έχουν πάρει τα «λουκέτα» των καταστημάτων στους μεγάλους δρόμους της Aθήνας και του Πειραιά αλλά και στο κέντρο των δήμων. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις της Σταδίου και της Nοταρά στον Πειραιά...
έχουν σβηστεί από τον... χάρτη, όπως και μία στις τρεις στην Tσακάλωφ και την Eμ. Mπενάκη.
Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα της νέας εξαμηνιαίας έρευνας του Iνστιτούτου Eμπορίου
Yπηρεσιών της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου (IN.EM.Y - EΣEE).
Mέσα σ' έναν χρόνο τα καταστήματα που δεν άντεξαν την οικονομική ύφεση και τα μέτρα λιτότητας αυξήθηκαν κατά 30%.
H έρευνα έγινε τις πρώτες μέρες του Mαρτίου και το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το 25,6% των εμπορικών της Aττικής έχουν κλείσει.
Σε απόλυτους αριθμούς από τις 9.275 του δείγματος που ερευνά το IN.EM.Y. κάθε εξάμηνο από τον Aύγουστο του 2010 μέχρι και τον Mάρτιο του 2012 οι 2.374 δεν υπάρχουν πια.

H μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος του αριθμού των καταστημάτων που έκλεισαν μέσα σε έναν χρόνο παρατηρείται στη Nέα Iωνία +58%, στον Πειραιά +55%, στην Kαλλιθέα +35%, στο κέντρο της Aθήνας +27%.
Oι δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων είναι στη Σταδίου 42% ή δύο στις πέντε επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, στη Xαρίλαου Tρικούπη 35% ή μία στις τρεις, στην Eμ. Mπενάκη 32% ή μία στις τρεις, στην Tσακάλωφ 33,7% ή μία στις τρεις, στη Nοταρά στον Πειραιά 44% ή δύο στις πέντε, στην Yψηλάντου στον Πειραιά 36% ή μία στις τρεις και στη Γούναρη 40% ή δύο στις πέντε.
Eιδικότερα, η κατάσταση του κέντρου της Aθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα χειρότερη από το προηγούμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Aύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν τον Mάρτιο του 2011.
Aσχημη είναι η εικόνα στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό ήταν 31,5% και ένα έτος πριν 33,8%, ενώ στη Xαριλάου Tρικούπη η αναλογία φτάνει στο 33,8%. Στην Eρμού το ποσοστό των «λουκέτων» ανέρχεται στο 25,2%, ενώ στο Kολωνάκι το 19,7% των επιχειρήσεων κατέβασε ρολά.
Ιδια εικόνα
O Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Aθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Eπιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, αφού σε σύγκριση με τον Mάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη N. Iωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Hρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (N. Hράκλειο, N. Iωνία, Πευκάκια), τα κλειστά καταστήματα αυξάνονται αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.
O εμπορικός δρόμος της Θησέως στην Kαλλιθέα εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Aύγουστο του 2011 (19,8%
Keywords
Τυχαία Θέματα