Φακελος ερτ συνεχεια… μερος 16ο, το «πρασινο» κυριαρχει σε ολη τη χωρα μεσα απο το φακο της ερτ-συνταγμα!

12:10 26/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Καθώς βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου, η «Πρασινάδα» έχει καλύψει σχεδόν όλη τη χώρα. Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που βρίσκονται...
στα επιτελεία των κομμάτων, να παρουσιάσουν την πλέον εντυπωσιακή τηλεοπτική εικόνα από την ΕΡΤ για λογαριασμό τους, το αποτέλεσμα για τη ΝΔ είναι πενιχρό. Οι ογκώδης συγκεντρώσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ,
δείχνουν το δρόμο της νίκης.

Πόλεις και χωριά έχουν αλλάξει όψη με αφίσες, γιγαντοαφίσες, φυλλάδια, φέι-βολάν σε δρόμους και πλατείες υπέρ του ενός η του άλλου κόμματος. Πανό με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συνθήματα σε τοίχους δρόμους, πλατείες και κάθε μέσο που θα μπορούσε να επηρεάσει τη γνώμη κάθε πικραμένου και απογοητευμένου ψηφοφόρου! Τα χρώματα του πράσινου, μπλέ και κόκκινο έχουν την τιμητική τους.

Στα καφενεία μετά από κάθε τηλεοπτική μετάδοση μιας συγκέντρωσης, άναβαν τα αίματα σε μικτά καφενεία κυρίως στα χωριά, από φανατικούς οπαδούς του Ανδρέα Παπανδρέου που λοιδορούσαν Νεοδημοκράτες. Η συζήτηση γινόταν για τον κόσμο και τις εντυπωσιακές και ογκώδης συγκεντρώσεις, και όχι για το περιεχόμενο των ομιλιών. Το ζητούμενο ήταν ποιος είχε περισσότερο κόσμο σε μια συγκέντρωση που έδειχνε η ΕΡΤ, και όχι τι είπε ο αρχηγός. Οι θαμώνες των καφενείων, παρακολουθούσαν με ευλάβεια τον «Ανδρέα» και ξεσπούσαν και αυτοί σε χειροκροτήματα, η επευφημίες ανάλογα με τα συνθήματα και τις κορώνες που πετούσε από την εξέδρα. Μερικές φορές έφταναν και σε σοβαρούς καυγάδες, ακόμη και χειροδικίες θερμόαιμοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ εις βάρος Νεοδημοκρατών, όταν διαφωνούσαν η υπήρχαν διαπληκτισμοί μεταξύ φίλων και γνωστών που υποστήριζαν αντίπαλα κόμματα.

Η ΕΡΤ μέσα από τον τηλεοπτικό φακό ήταν ό σύμμαχος η ο εχθρός των τηλεθεατών ψηφοφόρων. Στο κοντρόλ μετάδοσης του O.B. VAN, υπήρχε μια ολόκληρη «επιστημονική» ομάδα. Το ζητούμενο ήταν ο όγκος της συγκέντρωσης και όχι η ουσία της ομιλίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου λοιπόν ήξερε πώς να ξεσηκώνει τα πλήθη, σε όλες τις πλατείες και αυτό να βγαίνει τηλεοπτικά προς τα έξω. Ειδικά τη Λάρισα, την μνημόνευσε ιδιαίτερα, διότι όπως είχε πει και ο Γεώργιος Παπανδρέου, όποιος καταφέρει να γεμίσει την πλατεία θα γίνει πρωθυπουργός, και αυτό έκανε ο Ανδρέας!

Μέσα σε αυτό το τεταμένο προεκλογικό κλίμα, τα δύο κόμματα εξουσίας, έχουν ρίξει το βάρος τους στις δυο τελευταίες συγκεντρώσεις του Συντάγματος 15 και 16 Οκτωβρίου. Η μεν ΝΔ να αντιστρέψει το εις βάρος της ρεύμα με λιγότερες απώλειες, το δε ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τη δυναμική προς την κορυφή και την εξουσία που έχει αναπτύξει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κατάλαβε πολύ νωρίς, ότι ο Ελληνικός λαός παθιάζετε με ωραία συνθήματα, μεγάλα λόγια, παραμύθια, υποσχέσεις, έπιασε το σφυγμό του Έλληνα και έριξε τα πυροτεχνήματα!

Οι δυο αυτές συγκεντρώσεις-του Συντάγματος-είναι οι μητέρες των μαχών, όχι μόνο για τον όγκο και τον εντυπωσιασμό της εικόνας, αλλά είναι και η τελευταία ευκαιρία πριν αναδειχθεί ο νικητής. Η ΕΡΤ αναγκάζεται να διπλασιάσει το φωτισμό και να ζητήσει ενισχύσεις από την ελεύθερη αγορά σε φώτα και τεχνικά μέσα, αφού το ΠΑΣΟΚ θέλει να φωτίσει εκτός από την πλατεία και τους γύρω δρόμους. Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ομόνοια, ακόμη και Πατησίων, Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Σοφίας, από Χίλτον μέχρι Αλεξάνδρας, και Ολυμπίου Διός αρχές Συγγρού. Μόνο την …Ακρόπολη δεν είχε ζητήσει να φωταγωγηθεί.

Οι στρατηγοί των συγκεντρώσεων, Παναγιωτακόπουλος, Κουλούρης, Λαλιώτης και όλο το επιτελείο, από την κινητοποίηση που είχαν κάνει σε όλη τη χώρα, γνώριζαν τι κόσμο θα μετέφεραν με πούλμαν, βαπόρια, αεροπλάνα και ΙΧ . Γι΄αυτό και ζήτησαν επιπλέον τεχνικά μέσα. Και όχι μόνον αυτά, αλλά επιστράτευσαν και ελικόπτερο να δίνει εικόνα από ψηλά. Με όλα αυτά ήθελαν να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής της 18ης Οκτωβρίου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, φορτισμένος συναισθηματικά, ήθελε αυτή τη νίκη των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου οπωσδήποτε . Η ημερομηνία αυτή για τον Ανδρέα, ήταν μια προσευχή λύτρωσης συνδεδεμένη με εκείνη του πατέρα του. Διότι πριν από 37 ακριβώς χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου, έμπαινε στην Αθήνα ως απελευθερωτής και πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική σημαία υψωνόταν στην Ακρόπολη και στη συνέχεια στην πλατεία Συντάγματος. Από την πλατεία, εκφωνούσε τον ιστορικό «λόγο της απελευθέρωσης», με τους Αθηναίους να τον αποθεώνουν!

Αυτή την κορυφαία στιγμή του Γεωργίου Παπανδρέου ήθελε να επαναλάβει και ο υιός Ανδρέας! Η συγκέντρωση έγινε με τα γνωστά αποτελέσματα της αποθέωσης. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα. Τα όσα διαδραματίστηκαν την ώρα της μετάδοσης στο O.B.VAN της ΕΡΤ από την πλατεία Συντάγματος το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, παρουσία του Κ. Λαλιώτη-ο οποίος, όπως αποδείχτηκε αργότερα, ήταν μαιτρ στην πολιτική επικοινωνία, προπαγάνδα και πολιτική διαφήμιση σε όλες τις προεκλογικές αναμετρήσεις-και όλων των τεχνικών της ΕΡΤ είναι ένα ολόκληρο βιβλίο. Ο Γιάννης Ντατσόπουλος που ήταν στη μίξη και έκανε όλα τα εφέ με πολλές εμπνεύσεις και φαντασία, είναι μια ιστορία την οποία λίγοι γνωρίζουν εκτός από τους τεχνικούς της μετάδοσης. Η δόξα πήγε στον Τάσο Μπιρσιμιτζόγλου(Μπιρσίμ), ακόμη και όταν ο Γ.Ν. έβαλε σε παράθυρο την εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου μέσα στη βουλή, και διαφωνούσαν, ενώ την ενέκρινε ο Κώστας Λαλιώτης!

Μετά την ομιλία Παπανδρέου στην πλατεία Συντάγματος, η ομιλία Ράλλη δεν είχε κανένα ενδιαφέρον, η μάχη είχε κριθεί. Το βράδυ της Κυριακής της 18ης το όνειρο γινόταν πραγματικότητα και ο Ανδρέας Παπανδρέου, κυρίαρχος στην Ελληνική πολιτική ζωή του τόπου. Μια νέα σοσιαλιστική σελίδα, γραφόταν στην ιστορία της χώρας.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 17ο, η βραδιά των εκλογών, απολογισμός ΝΔ νίκη ΠΑΣΟΚ και «εισβολή» στο ραδιομέγαρο νέων προσώπων, μαζί και η συντακτική ομάδα της «Εξόρμησης». Μείνετε κοντά μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα