Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 44ο, εκλογες με φοντο τα …σκανδαλα!

11:44 7/6/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μέσα σε κλίμα σκανδαλολογίας και αμφισβήτησης του Ανδρέα Παπανδρέου από τη ΝΔ, τον Τύπου, και μερίδα συνεργατών του, δίνει και πάλι τη μάχη της εξέδρας, με πορεία προς το λαό...
και τη νίκη. Οι εκλογές αυτές έχουν πολύ παρασκήνιο και πολύ ίντριγκα. Το ΠΑΣΟΚ
μέσα από το μηχανισμό που διαθέτει προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση τόσο από την ΕΡΤ όσο και από τον «Φιλικό» Τύπο.

Πριν όμως προκηρυχθούν οι εκλογές, έχοντας την αίσθηση της απώλειας της εξουσίας το κυβερνών κόμμα, αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ που φαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κανόνας, όταν κάποιος βλέπει ότι χάνει εκλογές και εξουσία, να προσπαθεί να σώσει τον «ανδρισμό»του με τέτοιες παρεμβάσεις.

Έτσι, ψηφίζει νέο νόμο τον 1847/1989- μια παραλλαγή της απλής αναλογικής-που ονομάστηκε και «νόμος Κουτσόγιωργα» για τις εκλογές του Ιουνίου. Στην ουσία όμως τον ετοίμασε μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων με πρωτεργάτη τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Γιώργο Κίσσονα.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά κυριαρχεί στις εκλογές και την καθημερινή επικαιρότητα που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 1988. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εφημερίδες «Έθνος», «Βήμα», «Νέα» «Ελευθεροτυπία», που υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ, άρχισαν σκληρές προσωπικές επιθέσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου και σε όσους υπουργούς θεωρούσαν συνεργάτες του Κοσκωτά, σε καθημερινή βάση.

Από την άλλη, ο «Ελεύθερος Τύπος», του Άρη Βουδούρη- οπαδός του Ανδρέα-γίνεται πολέμιός του, με μια εφημερίδα που έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην κυκλοφορία. Συνεχείς επιθέσεις σε πρόσωπα του πρωθυπουργού, όπως η Δήμητρα Λιάνη και ο επιστήθιος φίλος του, Γιώργος Λούβαρης κ.ά. πρόσωπα αποτελούν ρουτίνα για την εφημερίδα.

Το μόνο στήριγμα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι η «Αυριανή», που διατηρεί υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας και η «Επικαιρότητα», που εκδίδει ο φίλος του Σωκράτης Κόκκαλης. Ο έλεγχος της ΕΡΤ από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανός να παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές, καθώς έχουν φυτρώσει δεκάδες αντικυβερνητικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετά τους δημοτικούς σε Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη.

Θα μπορούσα να διηγηθώ δεκάδες ιστορίες κατά τη διάρκεια των εκλογών του 1989 και το παρασκήνιο αυτής της μάχης μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα όσα συνέβαιναν στο ραδιομέγαρο για λίγα λεπτά προβολής, αλλά όλα αυτά είναι μια άλλη ιστορία.
Σε μελλοντική έκδοση θα γραφούν πολλές αλήθειες. Ακόμα και από τη Ρηγίλλης έφθαναν πρόσωπα για να διαμαρτυρηθούν βλέποντας η ΕΡΤ και οι ειδήσεις, με επικεφαλής τον διευθυντή της να μην μεταδίδει ανακοινώσεις της ΝΔ η επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση.

Δυο φορές προσωπικά, αναγκάστηκα να μπω στη μέση μεταξύ προσώπων για να μην πέσει ξύλο. Την πρώτη φορά στο Μάστερ κοντρόλ, μεταξύ γενικού Δ. Γιαννούζη με Αγγελο Μπρατάκο γενικό διευθυντή ΝΔ και Θόδωρο Κασσίμη από το γραφείο τύπου. Τη δεύτερη, το ίδιο επισόδειο με πρωταγωνιστή τον διευθυντή ειδήσεων Ε. Παπαταξιάρχη στο διάδρομο των ειδήσεων για απόκρυψη είδησης με το αιτιολογικό ότι έφτασε αργά, ενώ είχε αφαιρεθεί από τον παρουσιαστή την ώρα που εκφωνούσε το δελτίο ειδήσεων.

Μια άλλη μάχη γινόταν στο μοντάζ και την τεχνική επεξεργασία των εντυπωσιακών εφέ σε ιδιωτικό τηλεοπτικό στούντιο στο ξενοδοχείο Ιντερκοντηνένταλ. Αφορούσε τις περιοδείες και ομιλίες των αρχηγών για 5ντάλεπτα και δεκάλεπτα που έπρεπε να μεταδοθούν με βάση τη διακομματική εκλογική συμφωνία από την ΕΡΤ. Δεν θα αναφερθώ σε μεγάλες συγκεντρώσεις και φανατισμό των φίλων και οπαδών των δυο κομμάτων. Οι εκλογές είχαν πολύ παρασκήνιο και «μπόχα», με φόντο το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Το πράσινο στρατόπεδο και ο συνδικαλισμός που μέχρι τις εκλογές είχε τον απόλυτο έλεγχο της ΕΡΤ, τώρα την έχει εγκαταλείψει.

(Στη φωτό. Ο Βύρων Πολύδωρας σε μια προεκλογική επίσκεψη στη σύνταξη των ειδήσεων με τον ασκών χρέη διευθυντού Γιώργο Τσαλακό, και συναδέλφους. Κική Αγγελοπούλου Κούλης Λειβαδίτης, Νίκος Φέξης κ.ά).

Το 1989 μπορεί να χαρακτηρισθεί έτος αστάθειας και σύγχυσης των εκλογικών αναμετρήσεων. Το βράδυ της 18ης Ιουνίου οι κάλπες δεν αναδεικνύουν αυτοδύναμη κυβέρνηση παρά το υψηλό ποσοστό που παίρνει η ΝΔ λόγω του εκλογικού νόμου, βγάζει 145 βουλευτές. Έτσι σχηματίζεται η κυβέρνηση Τζαννετάκη με κοινοβουλευτική συμμαχία ΝΔ-ΣΥΝ, ορκίζεται την 2α Ιουλίου. Στόχος και εντολή αυτής της κυβέρνησης η «κάθαρση» των σκανδάλων και η παραπομπή των υπευθύνων στο Ειδικό δικαστήριο.

Η ΕΡΤ είναι εγκαταλελειμμένη διοικητικά και η συγκυβέρνηση προσπαθεί να στείλει νέα πρόσωπα στο ραδιομέγαρο και τις ειδήσεις. Έξω από τη βουλή αναζητούμε γενικό και πρόεδρο για την ΕΡΤ. Και οι δύο δεν αργούν να βρεθούν. Ο ένας έρχεται από την εξοχή που βρίσκεται και ο άλλος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια…μέρος 45ο . Τα νέα πρόσωπα σε ραδιομέγαρο και Κατεχάκη αναλαμβάνουν τον δύσκολο ρόλο για τις επόμενες εκλογές τις 5ης Νοεμβρίου του΄89. Τα ιδιωτικά κανάλια ετοιμάζονται για να μπουν στη μάχη της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Μείνετε μαζί μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα