Οι… «καρποί» και τα τελευταία προαπαιτούμενα από το EWG

11:41 7/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Έως το μεσημέρι σήμερα αναμένεται να κλείσουν οι εκκρεμότητες που περιεγράφησαν στην έκθεση συμμόρφωσης, η οποία ανεγνώσθη στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group.

Πηγές από τις Βρυξέλλες διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για τελεσίγραφα ή προθεσμίες ή έστω για κρίση και εμπόδια στην ελληνική αξιολόγηση. Μάλιστα, τονίζεται πως αν δεν

έχουν κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα έως σήμερα το μεσημέρι την ώρα του γεύματος, τότε θα συζητηθούν στο τακτικό EuroWorking Group την Πέμπτη, αν και έπειτα από καιρό η Ελλάδα δεν θα αποτελεί το βασικό θέα συζήτηησης!

Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι πως υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών να κλείσουν και τα τελευταία ζητήματα, όπως για παράδειγμα η μεταβίβαση κάποιων μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, κάποια άλλα σημεία που αφορούν αποκρατικοποιήσεις και μια ρύθμιση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ως εκ τούτου οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης θα ξεκινήσουν κανονικά και θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Οι εκκρεμότητες αφορούν κυρίως την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και επενδυτών για την τροποποίηση της σύμβασης του Ελληνικού και τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμόρφωση της Ελλάδας στο Μνημόνιο, εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στα επικουρικά και μετοχικά ταμεία.

Για τον Σεπτέμβριο μετατέθηκε μόνο η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, διαδικασία που συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Η θέσπιση του ακαταδίωκτου της διοίκησης του νέου υπερταμείου είναι απαίτηση των δανειστών, αλλά δεν αποτέλεσε τελικά προαπαιτούμενο γι’ αυτή τη δόση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει «είναι απλά» και συνεπώς υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα τελειώσουν σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα