Φακελος ερτ συνεχεια… 1975-2016 μερος 26ο, ενταση και επεισοδια, οννεδ-νεολαια πασοκ, συλληψεισ!

11:55 12/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Μπορεί κάποια γεγονότα να μας ενοχλούν μιας κάποιας εποχής και να θέλουμε να τα ξεχάσουμε. Η ιστορία όμως τα έχει καταγράψει και δεν μπορούν να φύγουν από τη μνήμη...
μας, όσο δυσάρεστα και αν είναι. Πως να ξεχαστούν επεισόδια και ξυλοδαρμοί μεταξύ των δυο νεολαιών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που ξεκινούσαν από αφίσες και συνθήματα στους δρόμους;

Τέτοιες συρράξεις προβάλλονταν πολύ συχνά από τον φιλικό τύπο, κυρίως όμως από την κρατική
τηλεόραση ΕΡΤ-ΕΡΤ2, που συνοδευόταν και με εικόνες ξυλοδαρμού. Τα επεισόδια πάντα -κατά την τηλεοπτική ενημέρωση-τα έκαναν οι νεολαίοι της ΝΔ. Αιχμή του δόρατος μάλιστα ήταν οι «Ρέιντζερς» μια ομάδα επίλεκτων της ΟΝΝΕΔ, ένα είδος «καταδρομέων» με επιθέσεις εις βάρος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, κατά την κυβέρνηση αστυνομία και τηλεοπτική ενημέρωση.

Επικεφαλής αυτής της ομάδας βρισκόταν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο Μάνος Μανωλάκος με επίλεκτα μέλη φοιτητών από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ένας από αυτά τα μέλη ήταν και ο Νίκος Χατζηνικολάου νεαρός δημοσιογράφος φοιτητής τότε της Παντείου. Δυναμικός, που έχει ρίξει αρκετό ξύλου όταν τον προκαλούσαν αδίκως(και μπράβο του που έφτασε το ψιλά).

Για όλα αυτά τα επεισόδια, η ευθύνη έπεφτε πάντα μέσα από την ενημέρωση, στους Οννεδίτες Ρέιντζερς, ενώ η αλήθεια ήταν διαφορετική. Όποια κομματική εκδήλωση και αν γινόταν, συνήθως προηγείτο αφισοκόλληση του αρχηγού, του υπουργού, του αξιωματούχου. Αθήνα και περιφέρεια γέμιζαν με κομματικές αφίσες. Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ όντας εξουσία, προκαλούσε τη νεολαία της ΝΔ, κατεβάζοντας τις αφίσες ή κολλώντας δικές τους πάνω από τις αφίσες των Νεοδημοκρατών για να προκαλέσουν επεισόδια.

Οι Οννεδίτες δεν άργησαν να σηκώσουν το γάντι προκαλώντας ο ένας τον άλλο, μέσα από πολιτικές εκδηλώσεις, συνάξεις, περιοδείες και ομιλίες των αρχηγών τους. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, έπεφτε και λίγο η πολύ ξύλο μαζί με διάφορα «πολεμοφόδια» που έπαιρναν μαζί τους. Όταν τελείωναν τα «πολεμοφόδια» το λόγο είχαν τα νεράτζια, αυγά, ή ακόμα και «γαλακτοκομικά» προϊόντα αν υπήρχαν.

Υπεύθυνοι πάντα για την αστυνομία και την κυβέρνηση, με υπουργό τότε, το Γιάννη Σκουλαρίκη ήταν οι Οννεδίτες και σκληροπυρηνικοί «Ρέιντζερς». Αυτό έβγαινε σε όλα τα δελτία ειδήσεων ΕΡΤ-ΕΡΤ2. Ότι οι Οννεδίτες προκαλούσαν τα επεισόδια.

Μετά τη δολοφονία Τζώρτζη Αθανασιάδη η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δυο κρατικών καναλιών, σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι της ΝΔ μέσα από την ενημέρωση. Δεν καλύπτουν επαρκώς όλες τις εκδηλώσεις του Ε. Αβέρωφ ή τα τεχνικά μέσα για την κάλυψη που δίνουν είναι ελλιπή.

Μια τέτοια εκδήλωση με ομιλητή τον Ευάγγελο Αβέρωφ είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Καλαμάτα 9 Ιουλίου 1983. Είναι μία από τις ομιλίες σε κεντρικές πλατείες πόλεων της χώρας για να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό. Τα επιτελεία του κόμματος, με επικεφαλής όπως έχω αναφέρει σε άλλες αναρτήσεις, Διονύσης Μπεχράκης, Παντελής Λιάττας, Κυριάκος Στεφανάκος και Γιάννης Πίττας είναι οι οργανωτές αυτής της συγκέντρωσης, όπως και όλων των άλλων.

Η ΟΝΝΕΔ παίζει και αυτή πρωταγωνιστικό ρολο. Μέλη της ξεκινούν αφισοκόλληση, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης και άλλα σημεία, καθ΄οδόν προς Μεσσηνία μέχρι Τσακώνα, και μέσα στην πόλη της Καλαμάτας. Σε όλη τη διαδρομή απ΄ όπου θα περνούσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπάρχουν πληροφορίες στην ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ ότι η νεολαία του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει προβλήματα σε αυτή τη συγκέντρωση. Οι Οννεδίτες οργανώνονται με τον καλύτερο τρόπο για μια τέτοια περίπτωση. Μάλιστα και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αρκάς την καταγωγή, υπηρετώντας τη θητεία του, πήρε ολιγοήμερη άδεια για ενίσχυση της νεολαίας.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν αποδείχτηκαν αληθινές. Η αφισοκόλληση που είχε γίνει στην Τρίπολη από Οννεδίτες άρχισαν να καταστρέφονται από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και νεολαίους με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τα πρώτα επεισόδια και να προκληθούν ζημιές. Η σύρραξη όμως δεν σταμάτησε, παρά την επέμβαση της αστυνομίας-χωροφυλακής. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν σχεδόν σε όλη τη διαδρομή με την καταστροφή της αφισοκόλλησης, μέχρι το ύψος της Τσακώνας για να καταλήξουν μέσα στην πόλη της Καλαμάτας.

Η αστυνομία-χωροφυλακή προέβη σε αρκετές συλλήψεις Οννεδιτών οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στη διεύθυνση της εκεί-τότε χωροφυλακής. Τα ονόματα ήταν πολλά αυτών που θεωρηθήκαν υπαίτιοι των ξυλοδαρμών και επεισοδίων, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Χατζνικολάου και άλλοι νεολαίοι που αργότερα έγιναν και υπουργοί, δεν έχει καμιά αξία η ονοματολογία. Μετά τις συλλήψεις, στη χωροφυλακή έφτασε ο Αντώνης Σαμαράς βουλευτής Μεσσηνίας και πνευματικό παιδί του Αβέρωφ για να ζητήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Εκεί φτάνει και ο Παντελής Λιάττας δικηγόρος από την ομάδα των οργανωτών να ζητήσουν την απελευθερωσή τους και να μην οδηγηθούν στο αυτόφωρο από καταγγελίες για ξυλοδαρμό από νεολαίους του ΠΑΣΟΚ.

Είναι γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε έντονο ύφος ζήτησε την απελευθέρωση. Τότε γράφτηκαν πολλά και η τηλεόραση έδειξε περισσότερα. Ότι ο Σαμαράς εξύβρισε τον ταξίαρχο και έσπασε τα τζάμια της χωροφυλακής φυγαδεύοντας όλους τους συλληφθέντες, μαζί και το Νίκο Χατζηνικολάου, που είχε τραυματιστεί στο χέρι. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Μέσα στη χωροφυλακή οι Οννεδίτες ισχυρίστηκαν ότι τα επεισόδια τα προκάλεσαν οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα έδειξαν και τραυματίες. Μεταξύ αυτών και το Νίκο Χατζηνικολάου με το χέρι του γεμάτο αίματα που έπρεπε να μεταφερθεί, σε κάποιο κέντρο για τις πρώτες βοήθειες. Εδώ υπάρχει ένα κενό που μόνο ο Νίκος Χατζηνικολάου μπορεί να το διευκρινίσει μετά από τόσα χρόνια.

-Η πρώτη εκδοχή είναι ότι πάνω στο ξύλο που έδινε χτύπησε το χέρι, και όχι μόνο αιμορραγούσε, αλλά είχε σπάσει.

-Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι έκοψε ό ίδιος το χέρι του-κάποιες φλέβες-και άφησε το αίμα να τρέχει για να δικαιολογήσει τον τραυματισμό του από νεολαίους του ΠΑΣΟΚ και δεν έδωσε ξύλο σε κανέναν, αλλά ήταν αμυνόμενος. Ο μόνος που γνωρίζει την αλήθεια του τραυματισμού του είναι ο ίδιος( η φωτογραφία της ανάρτησης και πολλές άλλες της εποχής με Αβέρωφ, Σαμαρά, Χατζηνικολάου κ.α. γνωστά πρόσωπα εκείνης της εποχής και του σήμερα έχει την ιστορία της).

Η συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο Ε. Αβέρωφ, ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα-στην οποία συμμετείχε και ο υπογράφων οργανωτικά-παρά τον ελλιπή τηλεοπτικό εξοπλισμό που είχε παραχωρήσει η ΕΡΤ, και με υποβαθμισμένη προβολή από την κρατική τηλεόραση. Το ξύλο και τα επεισόδια των Οννεδιτών που έδωσαν-δήθεν-στους νεολαίους του ΠΑΣΟΚ ήταν το μείζον. Αυτή την ενημέρωση πρόβαλλε το ραδιομέγαρο και η κατεχάκη.

Φάκελος ΕΡΤ συνέχεια… μέρος 27ο , Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μάχες συγκεντρώσεων. Τρεις συνάδελφοι νεκροί της ΕΡΤ την ώρα του καθήκοντος. Μείνετε μαζί μας
Keywords
Τυχαία Θέματα