Το σχεδιο της εκτ για την αποδοχη των ελληνικων ομολογων

11:31 12/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Ετοιμη εμφανίζεται να επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου (waiver), ως ενέχυρα για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και...
πριν από την ψήφιση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή.
Mάλιστα, σύμφωνα με
το Bloomberg, η σχετική συζήτηση θα διενεργηθεί στις 2 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Βιέννη.
Θεωρητικά, η υπογραφή του staff level agreement από το EuroworkingGroup επιτρέπει την επαναφορά του waiver. Μάλιστα κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος τοποθετούν ακόμη νωρίτερα το ενδεχόμενο αυτό, στοιχείο το οποίο θα μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.
Η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί άμεσα, εφόσον κυβέρνηση και Θεσμοί συμφωνήσουν στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα (τροποποίηση του νόμου Σταθάκη, έμμεσοι φόροι) καθώς και στον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων του προϋπολογισμού.
Σχέδιο ΕΚΤ για αποδοχή ελληνικών ομολόγων
Η αγορά ποντάρει στην παραπάνω θετική εξέλιξη, καθώς ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ είχαν δηλώσει πως αρκούσε η ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για να κάνει εκ νέου αποδεκτά ως ενέχυρα τους τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου. Ηδη πραγματοποιείται η σχετική επεξεργασία.
Πάντως ως προς τον χρόνο της επαναφοράς διατηρούνται επιφυλάξεις, καθώς δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να περιμένει την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε όσα συμφωνήθηκαν. Υπό το παραπάνω σενάριο, η επαναφορά του waiver θα διενεργηθεί στις αρχές Ιουνίου (σ.σ. 2 Ιουνίου), υποβοηθώντας τις τράπεζες και ενισχύοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνολικά για τη χώρα.
Τα ομόλογα και έντοκα έκδοσης Δημοσίου ή τίτλοι με εγγύηση Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ όμως με παλαιότερη απόφασή της αποδέχεται κατ' ανώτατο όριο, ως ενέχυρα, έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα.
Βεβαίως, όπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, η επαναφορά του waiver θα πρέπει να συνοδευτεί από μείωση του κουρέματος που επιβάλλεται στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA, προκειμένου η μείωση του κόστους των τραπεζών να αποδειχθεί σημαντική, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως τα παραπάνω μέτρα, σε συνδυασμό με ελπίδες για σταδιακή επαναφορά καταθέσεων, μπορούν να βοηθήσουν την περαιτέρω χαλάρωσητων capital controls.
Keywords
Τυχαία Θέματα