Εξεταζουν ''λυση - πακετο'' για αξιολογηση και προληπτικη γραμμη στηριξης...

Χωρίς «λευκό καπνό» συνεχίζονταν μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής οι ανταλλαγές μηνυμάτων και email των συναρμοδίων υπουργείων με την Τρόικα...
Η Τρόικα φαίνεται πως συνεχίζει να «παίζει καθυστερήσεις» και να μην αποδέχεται να συζητήσει καν τις ελληνικές θέσεις, αν αυτές δεν βρεθούν σε ταύτιση με τις δικές της. Οι ευρωπαίοι πιέζουν με την απειλή για μη καταβολή της δόσεως των 1,8 δισ. ευρώ αλλά
το χειρότερο για την ελληνική πλευρά είναι ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο περισσότερα θέματα ανακύπτουν διαρκώς, αυξάνοντας «στο κόκκινο» την πίεση για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Ακόμα και να επέστρεφε άμεσα όμως η Τρόικα, τα εμπόδια για επιτυχή και έγκαιρη κατάληξη έως τις 8 Δεκεμβρίου είναι πολλά και αυξάνονται. Με βάση και τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Οκτώβριο, οι δανειστές εγείρουν επίμονα θέμα δημοσιονομικού κενού ενώ «φωτιές» ανάβει και η δικαστική απόφαση για άμεση μείωση (εντός εξαμήνου) των αντικειμενικών τιμών, που μπορεί να επηρεάσει την είσπραξη εσόδων από φόρους ακινήτων.

Στην Αθήνα έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχει σχεδόν χαθεί το ραντεβού της 8ης Δεκεμβρίου, προκειμένου ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης να προλάβει να μεταβεί στο Γιούρογκρουπ, έχοντας ολοκληρωμένη συμφωνία στα χέρια του. Ελπίζουν μόνο σε μια θετική δήλωση της Τρόικα, εφόσον ξεκολήσει η διαπραγμάτευση. Ποντάρουν ότι ίσως η αξιολόγηση κλείσει πριν τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε θα μπορούσε ίσως να επικυρωθεί σε ένα έκτακτο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών πριν την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Τίποτα όμως ακόμα δεν πείθει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμφωνία για την «επόμενη ημέρα» και την προληπτική γραμμή μπορούν να έρθουν «πακέτο» πριν κλείσει η χρονιά. Στις 19 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε είναι αμφίβολο αν θα προλάβαιναν να ετοιμάσουν πρόταση που θα εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το διευθυντήριο του ΔΝΤ.

Γίνεται έτσι ορατός ο κίνδυνος, όσο και αν επισήμως το αποκλείουν η Αθήνα και οι δανειστές, για την ανάγκη παράτασης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος που τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Σε άλλη περίπτωση, θα προκύψει «κενό» ανάμεσα στα δύο προγράμματα, τουλάχιστον ολίγων εβδομάδων στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο η επικείμενη είσπραξη των περίπου 7,1 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – EFSF (1,8 δισ. ευρώ), τα SMP’s από τα κέρδη ομολόγων που επιστρέφουν οι ευρω-τράπεζες του ευρωσυστήματος (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα 3,5 δισ. που καθυστερεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ έως το τέλος του 2014.

Με τα δεδομένα αυτά, αρχίζει να διαφαίνεται ως πιθανότερο ενδεχόμενο να «αμπαλαριστούν» η τρέχουσα αξιολόγηση, με παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και με τη συμφωνία για την γραμμή προληπτικής στήριξης, η οποία θα παρουσιαστεί προς κύρωση στα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Τότε όμως, το ίδιο «πακέτο» θα αποτελέσει αναπόφευκτα θέμα συζήτησης ή και πολιτικό διακύβευμα στο εσωτερικό της χώρας, που ίσως πυροδοτούσαν πολιτικές εξελίξεις, αντιπαραθέσεις ή ακόμα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Keywords
Τυχαία Θέματα