Εσταλη το αιτημα για.... διμηνη παραταση

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ Το αίτημα για επέκταση κατά δυο μήνες του οικονομικού προγράμματος που αφορά την Ελλάδα, καθώς και την υπαγωγή στην ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή απέστειλε στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς και... στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Αυτό βεβαίωναν από τη βελγική πρωτεύουσα καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι
οποίες ανέφεραν ταυτοχρόνως ότι η τρόικα έχει ετοιμάσει την ενδιάμεση έκθεση (factual report) για την μέχρι στιγμής πρόοδο του ελληνικού προγράμματος η οποία θα σταλεί στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Με βάση αυτή την έκθεση για την ως τώρα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την εκπλήρωση των όρων του από την Ελλάδα, αναμένεται να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών μελών η χορήγηση της "δίμηνης παράτασης" του προγράμματος.

Ικανοποιημένοι δηλώνουν Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ναι μεν χαιρέτισαν τα όσα επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο και οι δύο ζήτησαν από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο την παρούσα αξιολόγηση με την τρόικα.
«Παρά την πρόοδο δεν υπάρχει αρκετό έδαφος σε αυτή τη φάση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση.«Καταλήξαμε ότι το Eurogroup θα ήταν ευνοϊκά διακείμενο σε αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση δύο μηνών του υφιστάμενου προγράμματος. Μια τέτοια παράταση θα επέτρεπε την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης στις αρχές του 2015 ανοίγοντας τον δρόμο για τις αντίστοιχες εκταμιεύσεις του 1,8 δισ. ευρώ, που διατηρεί ο EFSF γι' αυτόν τον σκοπό. Για να γίνει αυτό ζητήσαμε από την τρόικα να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία της τρέχουσας αξιολόγησης έως αύριο», πρόσθεσε.Ικανοποιημένος για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, εμφανίστηκε μετά τη λήξη του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Μεγάλη πτώση στο Ελληνικό ΧρηματιστήριοΜε μεγάλες ρευστοποιήσεις έκλεισε το ΧΑΑ -12,78% αφού ρευστοποιήσεις κυριάρχησαν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αφού η αιφνίδια διαδικασία για τον πρόεδρο προκάλεσε ανησυχία για πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας. Το έγινε και στην αγορά ομολόγων όπου εκτοξεύτηκαν τα επιτόκια τους....

Το "μπαλάκι" με την υποψηφιότητα κ. Σταύρου Δήμα στην Προεδρία πέταξε ο κ. Σαμαράς στους ανεξάρτητους βουλευτές και στους ΑΝΕΛΗ υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα για την προεδρεία της Δημοκρατίας δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια να "συσπειρωθούν οι κεντροδεξιοί βουλευτές" στην υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα έτσι ώστε να μην γίνουν εκλογές για τον πρόεδρο. Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια να στηρίξουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ενώ μπαίνει και η "διλημματικού χαρακτήρα απόφασή τους" για "συνδρομή τους" -εάν δεν στηρίξουν την κυβέρνηση- την πιθανή εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επόμενη ημέραΕάν στους "τρεις κύκλους" για εκλογή προέδρου δεν βρεθούν οι 200-200-180 βουλευτές έτσι ώστε να μην προκηρυχθούν εκλογές, διαλύεται η σημερινή βουλή και πάμε στην κάλπη όπου θα εκλεχθούν οι νέοι βουλευτές, με την σειρά τους θα εκλέξουν με 150 βουλευτές το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο του οποίου θα επιλεγεί από το πρώτο κόμμα. Θα ακολουθήσουν οι "διερευνητικές" - εάν δεν υπάρχει η πλειοψηφία - για το πρόσωπο του πρωθυπουργό και την σύσταση νέας κυβέρνησης και αν δεν υπάρξει "συνεννόηση" το πιθανόν είναι και.... δεύτερος γύρος εκλογών!

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός έχει αυξήσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζεται
Με τίτλο «Την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη προεδρική ψηφοφορία--πολιτικό στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση» το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε τηλεγράφημά του, από την Αθήνα, αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την προεδρική εκλογή. Το πρακτορείο εκτιμά ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την διαδικασία αποσκοπεί στον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρέμεται επί μήνες πάνω από τη χώρα. Σημειώνει ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την εκλογή Προέδρου, με τον πρώτο γύρο να πραγματοποιείται στις 17 Δεκεμβρίου αντί στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να εκλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας του. Σχετικά με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών από τους 300, που όπως επισημαίνει το πρακτορείο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ο πρωθυπουργός, το Ρόιτερς σχολιάζει ότι «αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση να επισπευσθεί η ψηφοφορία αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία διαθέτει 155 βουλευτές στο κοινοβούλιο, έχει αυξήσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσει».

Σωστή κίνηση έκανε κυβέρνηση υπστηρίζει η Alco
«Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση έκανε τη σωστή κίνηση περιορίζοντας την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο στο δίλημμα, αν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν από αυτή την κυβέρνηση, ή αν θα υπάρξει το ρίσκο να γίνουν με μία άλλη κυβέρνηση με το ενδεχόμενο αυτές να μην ολοκληρωθούν ποτέ» σχολίασε από την πλευρά του στο πρακτορείο ο Κώστας Παναγόπουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco.

Παρά την μεγάλη πτώση του ΧΑΑ θετικά εκτιμούν την κίνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά χρηματιστηριακοί αναλυτές«Η αίσθηση των αγορών είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι σήμερα περισσότερο βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε στο Ρόιτερς ο αναλυτής της εταιρείας Beta Securities, Τάκης Ζαμάνης.

"Προαπαιτούμενο" τελικά της τρόικα ο Πρόεδρος ;Εμείς τα είχαμε πει ότι "προαπαιτούμενο" τελικά ήταν ο πρόεδρος για τους δανειστές μας για να έρθει η τρόικα και τα τεχνικά κλιμάκια. Το θέμα τώρα είναι ότι τίποτα δεν κλείνει πια στην "μετά μνημόνιο εποχή" εάν δεν τελειώσει η διαδικασία ενώ αναμένεται ένταση στην οικονομία αφού η στάση αναμονής θα "επιτείνει" τα νούμερα της οικονομίας....αν πάρουμε ως παράδειγμα την χθεσινή μαύρη ημέρα του Χρηματιστηρίου και τις μαζικές πωλήσεις μετοχών αλλά και τα επιτόκια των ομολόγων που έφτασαν στα ύψη καταλαβαίνουμε ότι όπου φύγει-φύγει είπαν οι επενδυτές αφού κάποιο "πολιτικό σενάριο εφιάλτης" τους ξύπνησε αρνητικά....Πάντως ο κ. Αντώνης Σαμαράς μπήκε σε αυτήν την διαδικασία γνωρίζοντας το εθνικό συνολικό κόστος στην Ελληνική οικονομία και αψηφώντας το πολιτικό κόστος που διαφορετικά θα ήταν επιζήμιο για την χώρα εφάρμοσε το ρητό:

"Το γοργόν και χάριν έχει" .
Keywords
Τυχαία Θέματα