ΕΣΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

09:52 3/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Πουλερές
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Το πρώτο δεκαπενθήµερο του Μαΐου θα αρχίσουν οι πρώτες ερευνητικές προσπάθειες για τηναξιολόγηση τωνκοιτασµάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριµένα σε περιοχές των Επτανήσων και του Πατραϊκού...
Κόλπου µέχρι και τα νότια της Κρήτης.
Ηδη, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, έχει εκδηλωθεί και γραπτώς επίσηµο ενδιαφέρονµεγάλων πολυεθνικών οµίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πετρελαϊκής βιοµηχανίας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη λίστα τωνενδιαφερόµενων ξένων επενδυτών για ταελληνικά κοιτάσµατα υδρογονανθράκων συµπεριλαµβάνονται καινορβηγικές εταιρείες, οιοποίες διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία στοντοµέα της έρευνας και της εκµετάλλευσης πετρελαίου.

Οπως επεσήµανε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθµό, από την εκµετάλλευση των κοιτασµάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Δηµόσιο θα µπορέσει να βάλει στα ταµείατου πάνω από 10 δισ.

δολάρια τα επόµενα 10-15 χρόνια. Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι το εκτιµώµενο µέγεθος των τριών κοιτασµάτων είναι ανάλογο µε αυτό του Πρίνου, γεγονός που σηµαίνει για την Ελλάδα ότι σε βάθοςδεκαπενταετίας ή εικοσαετίας µπορείνα παράξει περίπου 400 εκατοµµύρια βαρέλια. Με 100 δολάρια το βαρέλι, αυτό σηµαίνει τζίρο 40 δισεκατοµµυρίων. Από αυτότο ποσό πρέπει να αφαιρεθεί ένα µεγάλο µέρος, από 40% έως 60%, που είναι οι επενδύσεις σε έρευνες καιγεωτρήσεις οι οποίες θαγίνουν απότους επενδυτές. Οπωςανακοινώθηκεχθες από το ΥΠΕΚΑ είναι έτοιµο το Σχέδιο Νόµου για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης, για λογαριασµό τουΕλληνικού Δηµοσίου, των αποκλειστικών δικαιωµάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκµετάλλευση υδρογονανθράκων, µε την επωνυµία Ελληνι κή Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.).

Στις κυβερνητικές προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή εκµετάλλευση των κοιτασµάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ελλάδας θα αξιοποιηθεί σε µεγάλο βαθµό και η νορβηγική εµπειρία. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μανιάτης επισκέφθηκε τις προηγούµενες ηµέρες τη Νορβηγία. ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΕΛΠΕ. Σε δεκαήµερη απεργία, από 6έως 16 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το σωµατείο των εργαζοµένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η εταιρεία αναµένεται να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να κηρυχθεί η απεργία παράνοµη. Η κινητοποίηση που σχεδιάζεται και για τα τρία διυλιστήρια της εταιρείας θα πραγµατοποιηθεί µεταξύ 6 και 16 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το Πανελλήνιο Σωµατείο Εργαζοµένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ), καθώς οι διαπραγµατεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύµβασης εργασίας δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσµα.
Keywords
Τυχαία Θέματα