Ερευνα 11 ευρωπαϊκών μμε για το αζερμπαϊτζάν: ετσι χρημάτιζε ευρωπαίους πολιτικούς

15:01 5/9/2017 - Πηγή: Fimotro

Πίσω από αυτόν τον εξωτικό όρο κρύβεται η προσπάθεια του καθεστώτος του Αζερμπαϊτζάν να πετύχει, χαρίζοντας απλόχερα αυτόν τον πολυτελή «μεζέ» της Κασπίας θάλασσας, θετική στάση από τους πολιτικούς της Δύσης, γράφει η Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα και 10 άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ (εκ των οποίων η οργάνωση Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), η Süddeutsche Zeitung

της Γερμανίας, η Berlingske της Δανίας και ο Guardian της Μεγάλης Βρετανίας, ξεκίνησαν έρευνα για τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την Δύση.

[Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεβ και η σύζυγός του]


Το σκάνδαλο που ερευνούν έχει την ονομασία « Laundromat » [«Πλυντήριο»] του Αζερμπαϊτζάν και έχει ήδη αποκαλυφθεί: έγιναν 16.000 κινήσεις χρήματος από 4 εταιρείες offshore, φιλικές στο καθεστώς, μεταξύ 2012 και 2014.

Ανάμεσα στους παραλήπτες των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που μοιράστηκαν, όπως γράφει η Le Monde, βρίσκεται ο γερμανός Eduard Lintner και ο ιταλός Luca Volontè, δύο πρώην προσωπικότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης (θεσμός με αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα).
Το Αζερμπαϊτζάν, όπου κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή φιμώνεται, έχει κάνει προτεραιότητα της διπλωματίας της να μάχεται την κριτική εναντίον της πολιτικής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η χώρα αναζητά, επίσης, στηρίγματα για την διαμάχη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με την γείτονά της Αρμενία.
Οπως αναφέρει η Le Monde μια άλλη προσωπικότητα που φέρεται να έλαβε ποσά από το «Πλυντήριο» του Αζερμπαϊτζάν είναι ο Kalin Mitrev, σύζυγος της γενικής διευθύντριας της Unesco, Irina Bokova.

Εγιναν 16.000 συναλλαγές

Από την πλευρά της η δανέζικη εφημερίδα Berlingske είχε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς 4 εταιρειών, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες συνδέονται κρυφά με το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν. Η έρευνα έγινε σε πάνω από 16.000 συναλλαγές και για συνολικό ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και αποδεικνύει ένα θολό και πολύπλοκο σύστημα προορισμένο να «ξεπλύνει» χρήματα που προέρχονται από αμφιλεγόμενες πηγές (εν πολλοίς πρόκειται για δημόσιο χρήμα). Στόχος του χρήματος ήταν να πλουτίζει τα στελέχη του καθεστώτος και να εξαγοράζει σημαντικές φιλίες στο εξωτερικό.


Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα του Καυκάσου πλούσια σε πετρέλαιο και ο στόχος της είναι διπλός: πρώτον να κερδίσει υποστηρικτές στην εδαφική διαμάχη που έχει με την Αρμενία εδώ και 25 χρόνια. Αλλά το κυριότερο να σταματήσει την κριτική που ασκείται στον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεβ, στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια, και ο οποίος συνεχίζει να συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους, επικριτές δημοσιογράφους και ακτιβιστές κάθε είδους.
Οι συναλλαγές των 4 βρετανικών εταιριών (δύο στην Αγγλία και δύο στη Σκωτία) καλύπτουν μόνο την περίοδο 2012-2014 και αποτελούν, αναμφίβολα, μόνο το παγόβουνο ενός μεγάλου σκανδάλου, γράφει η Le Monde.

Και στη Γαλλία «ύποπτοι» πολιτικοί
Οπως αναφέρει η Le Monde κανένας γάλλος πολιτικός δεν βρίσκεται στη λίστα των συναλλαγών των 4 βρετανικών εταιρειών. Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένας συντηρητικός γερουσιαστής, ο André Villiers, όπως γράφει, ο οποίος κάνει συχνά ταξίδια στο Αζερμπαϊτζάν, ασχολείται με επενδύσεις στη χώρα.

[Ο γερουσιαστής με την Πρώτη Κυρία του Αζερμπαϊτζάν, σε έκθεση στη Γαλλία]

Αλλά εκτός από τον συντηρητικό βουλευτή, το Αζερμπαϊτζάν επιχειρεί να αλώσει τη Γαλλία μέσα από την Ενωση «Association des amis de l’Azerbaïdjan (AAA)». Ο συγκεκριμένος André Villiers είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ενώ στην Ενωση είναι μέλη και οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Σαρκοζί Jean-Marie Bockel, Rachida Dati και Thierry Mariani. Η Ενωση δημιουργήθηκε από τον πρώην συντηρητικό βουλευτή Jean-François Mancel, με δύο στόχους: να αναβαθμιστεί η εικόνα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, και να υποβαθμιστεί η επιρροή της αρμένικης διασποράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα