Le Monde: Ο Κιμ δεν είναι τρελός

14:23 5/9/2017 - Πηγή: Antinews

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σκιαγραφεί το προφίλ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν "τρελό χοντρούλη", όπως έχει επικρατήσει στη Δύση, αλλά έναν "στρατηγικό νου", όπως γράφει και στον τίτλο της.

"Ο 33χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει χαρακτηριστεί ως 'ψυχοπαθής' και 'τρελός χοντρούλης'. Όμως στην πραγματικότητα τον έχουν υποτιμήσει. Πρόκειται για ένα σφάλμα και μία λάθος εκτίμηση και τις συνέπειες βλέπουμε σήμερα: ακολουθώντας

την πορεία του πατέρα του και του παππού του από τη δεκαετία του '80, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάνει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας μία νέα πυρηνική δύναμη, αψηφώντας όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα, η οποία για τα δικά της συμφέροντα, είναι η μόνη που στηρίζει το καθεστώς του" γράφει η εφημερίδα.

"Ο τρίτος γιος του Κιμ Γιόνγκ Ιλ, ανήλθε στην εξουσία το 2011", συνεχίζει η Le Monde. "Τότε όλοι τον θεωρούσαν μία απλή μαριονέτα και πίστευαν ότι θα τον χειραγωγούσαν οι αξιωματούχοι του στρατού. Στην πραγματικότητα όμως η κατάστασή του ήταν ασταθής: ήταν άπειρος και δεν είχε νομιμοποίηση πέρα από την απόφαση του πατέρα του να είναι ο διάδοχός του. Μία επιλογή η οποία υιοθετήθηκε από το Εργατικό Κόμμα αλλά δεν ήταν αρκετή για να του εξασφαλίσει την εξουσία".

"Έξυπνος, πραγματιστής και αποφασισμένος, δεν διστάζει να αποτελειώσει όσους δεν εμπιστεύεται" σχολιάζει ο Αντρέι Λανκόφ, καθηγητής του πανεπιστημίου Koomkin στην Σεούλ. "Οι κινήσεις του έκαναν όσους τον περιβάλλουν πιο προσεκτικούς. Διαθέτει μια εξουσία χωρίς αμφισβητήσεις και περιβάλλεται από έναν μικρό κύκλο συμβούλων, 40άρηδων, οι οποίοι είναι άγνωστοι στον έξω κόσμο, καθώς και από μερικές προσωπικότητες της παλιάς φρουράς. Παραχωρεί εξουσίες περισσότερο από τον πατέρα του, αλλά στο τέλος μόνο αυτός αποφασίζει".

Σύμφωνα με την Le Monde δύο είναι οι στόχοι του Κιμ Γιόνγκ Ουν και δείχνει να τους κερδίζει: η απόκτηση πυρηνικής βόμβας και η ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Κορέας.

lemonde.fr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα