Ερχονται και νεες επιβαρυνσεις με τον νεο κωδικα φορολογιας εισοδηματος...

14:21 3/7/2013 - Πηγή: Fimotro

Τέλος στο καθεστώς των αποδείξεων, «παράθυρο» για αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης που θα οδηγήσει στη μείωση των διαθέσιμων μηνιαίων εισοδημάτων, κατάργηση της έκπτωσης 1,5% λόγω παρακράτησης,...
αλλά και αύξηση του πρώτου κλιμακίου φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα έως 12.000 ευρώ από 10% σε 11% «κρύβει» ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», με το νέο ΚΦΕ καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των φορολογουμένων να καλύπτουν το 25% των ετησίων εισοδημάτων τους μέχρι τις 60.000 ευρώ με την αξία αποδείξεων λιανικής
πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν συλλέξει, ενώ σχεδιάζεται νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου μέσω της θέσπισης νέας κλίμακας που θα ισχύσει για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και με συντελεστές οι οποίοι αναμένεται να κυμαίνονται από 1% έως και 42% (κλιμακωτά) στις αποδοχές άνω των 800 ευρώ, καθώς ο Κώδικας δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να καθορίζει με απόφαση το σύστημα που θα ισχύει κάθε χρόνο.
Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως και την προσεχή Δευτέρα 8 Ιουλίου, θέτει το νέο πλαίσιο για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ επικεντρώνεται και στον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων, καθώς ξεκαθαρίζει και ποιες είναι αυτές που δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από την εφορία.
Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:
α) Τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά το χρόνο σύναψης του δανείου.
β) Κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με χρήση επιταγών.
γ) Οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
δ) Προβλέψεις για διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τον ΚΦΕ.
ε) Πρόστιμα και ποινές.
στ) Η παροχή ή λήψη αμοιβών σε χρήμα ή είδος που συνιστούν ποινικό αδίκημα.
ζ) Ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών, που επιβάλλεται για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με τον ΚΦΕ, καθώς και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες.
η) Το τεκμαρτό μίσθωμα σε περίπτωση ιδιόχρησης κατά το μέτρο που υπερβαίνει το τρία τοις εκατό (3%) επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
θ) Οι δαπάνες για την οργάνωση και τη διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων που αφορούν στη σίτιση και διαμονή πελατών ή εργαζομένων της κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά συμμετέχοντα και η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το μισό τοις εκατό (0,5%) επί του ετήσιου ακαθαρίστου εισοδήματος της επιχείρησης.
ι) Οι δαπάνες για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, σίτισης και διαμονής φιλοξενούμενων προσώπων κατά το μέτρο που υπερβαίνουν το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά συμμετέχοντα και η συνολική ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το μισό τοις εκατό (0,5%) επί του ετήσιου ακαθαρίστου εισοδήματος της επιχείρησης.
ια) οι δαπάνες ψυχαγωγίας.ιβ) προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες καιιγ) το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του ΚΦΕ, εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή.
Keywords
Τυχαία Θέματα